Предложение за референдум, в който наративът ще бъде "против", като продължение „на духа на антиправителствените протести срещу българизацията”, ще внесе опозиционната партия Левица, каза в интервю за Канал 5 председателят й Димитър Апасиев.
От партията предлагат въпросът да бъде формулиран: „Дали сте "за" продължаване на преговорите с ЕС с приемане на заключенията на парламента?“. Според Апасиев по този начин ще бъде „практически невъзможно формално и юридически инициативата /за референдум/ да бъде отхвърлена и няма да бъде дадена възможност на Талат Джафери (председателят на парламента на Северна Македония) да се прави на конституционен съдия и да тълкува конституцията”.  
От Левица също ще искат референдумът да има задължителен характер и Апасиев очаква гражданите да гласуват "против". Според него предложението за референдум, което направиха от ВМРО-ДПМНЕ, и което председателят на парламента в Република Северна Македония отхвърли като противоречащо на конституцията, е било формално и юридически правилно, но Левица, за разлика от ВМРО-ДПМНЕ, няма да „атакува” пряко Договора за добросъседство с България, а заключенията, които парламентът гласува, свързани с преговорната рамка. 
 „Ще действаме по чл. 24 от Закона за референдумите, според който на държавно ниво референдум може да се свика за решения, взети от Народното събрание, или за изказвания на граждани по други въпроси, решени от Народното събрание. Именно тези "други въпроси, решени от парламента" са тези заключения, които поставяме на референдум”, уточни Апасиев.
През юли от ВМРО-ДПМНЕ излязоха с предложение за референдум, с въпрос, който се отнасяше до отхвърляне на решението за ратифициране на Договора за добросъседство с България, и който председателят на парламента Талат Джафери отхвърли, като противоречащ на конституцията на страната.