В началото на периода ФРАНЦИЯ съобщи, че броят на случаите на коронавирус в страната расте, което буди опасения от възможна осма вълна от ковид след края на лятото. За седмица властите отчетоха увеличение от 67 процента на регистрираните нови заразени. По сходен начин обаче се развиха нещата и миналата година – в началото на новата учебна година вариантът Делта на коронавируса причини есенно-зимна вълна.
ГЕРМАНИЯ също се готви за предстоящия сезон. Властите определиха правилата за борба с коронавируса за есента и зимата, като правителствата на провинциите ще имат право при необходимост да налагат допълнителни ограничения.
Горната камара на парламента (Бундесратът) одобри на 16 септември пакет от мерки, гласувани преди това в долната камара (Бундестага). Те предвиждат в болниците, хосписите и лекарските кабинети задължително да се носят предпазните маски тип FFP2. Това ще се отнася също за влаковете на дълги разстояния. В самолетите обаче няма да са нужни маски. За децата на възраст от 6 до 13 години ще бъдат достатъчни обикновени хирургически маски. Посетителите на болници и хосписи ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус.
Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах каза, че сега страната е добре подготвена.
От 1 октомври регионалните власти ще решават дали да въвеждат задължително носене на маски в местните влакове и автобуси или в магазини, ресторанти и други места на закрито. В 16-те федерални провинции сега е в сила задължително носене на маски в обществения транспорт. В училищата и занималните тестовете стават задължителни, а носенето на маски ще става задължително, ако се наложи, в отделни паралелки.
Добрата новина е, че известният и привличащ туристи от цял свят бирен фестивал в Мюнхен - Октоберфест - се завърна след двегодишно прекъсване заради пандемията.
През периода РУСИЯ също отчете известно увеличение при новите и смъртните случаи. Миналия петък федералният оперативен щаб за борба със заболяването обяви, че броят на потвърдените нови случаи за предходното денонощие е най-значителният от 8 март насам, а числото на починалите вследствие на коронавируса за 24 часа – най-голямото от 17 май насам.
Тази седмица кралицата на ДАНИЯ Маргрете Втора, присъствала на погребението на Елизабет Втора в Лондон, даде положителен тест за КОВИД-19. Осемдесет и две годишната датска кралица е с три дози ваксина и е преболедувала ковид през февруари. Дворецът не посочи подробности за нейното състояние, но ангажиментите й за седмицата бяха отменени.
Електронното издание "Сайънс алърт" съобщи, че подвариантът BA.4.6 на Омикрон, който бързо се разпространява в САЩ, се наблюдава все по-често и във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ. Той е идентифициран и в още няколко държави.
При Омикрон боледуването протича по-леко, а смъртните случаи са по-малко, отколкото при другите варианти. Очаква се това да важи и за подварианта BA.4.6. Засега няма данни той да предизвиква по-тежки симптоми. 
В интервю за американската телевизия Си Би Ес в понеделник президентът Джо Байдън заяви, че в САЩ пандемията от КОВИД-19 е приключила. "Все още имаме проблем с ковид и посвещаваме много работа на този въпрос, но пандемията приключи. Ако се огледате, никой не носи маска и всички изглеждат в добра форма. Така че смятам, че нещата се променят", каза той в отговор на въпрос по темата.
Пак в понеделник здравните власти в град Чънду, Югозападен Китай, започнаха да отменят антиковидната карантина. Тя наложи затварянето на училища и магазини, а жителите на мегаполиса останаха блокирани по домовете си повече от две седмици. Някои от тях разказаха, че по време на локдауна, не са можели да напуснат дома си дори при силно земетресение, усетено в града. Чънду, който е столица на провинция Съчуан и е с население от около 21 милиона души, е най-големият град в страната, в който бе въведен локдаун след икономическата столица Шанхай - през април-юни. Администрацията, градският транспорт и предприятията, затворени от 1 септември, започнаха да възобновяват работа. Постепенно се отварят и училищата. За посещение на публични места обаче трябва да се представя отрицателен писиар тест, направен до три денонощия по-рано. Подобни мерки се вземат и в други големи градове като Пекин и Шанхай.
Китай прилага строга санитарна политика в борбата с коронавируса и местните власти са под натиск, за да се избегне нов взрив на епидемията преди конгреса на комунистическата партия в средата на октомври.