Министър-председателят на Израел Яир Лапид се срещна във вторник в кулоарите на Общото събрание на Обединените сили в Ню Йорк с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, първата среща между израелски премиер и президент на Турция от 2008 г. и след обявяването на пълното възстановяване на дипломатическите отношения представителство между двете страни, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.
Ирит Лилиан наскоро беше обявена за новия посланик на Израел в Турция.
Двамата лидери обсъдиха "борбата срещу тероризма в Израел и като цяло", посочва офисът на Лапид.
Лапид благодари на Ердоган за неотдавнашното сътрудничество с разузнаването и осуетяването на опитите на Иран да извърши терористични атаки срещу израелци на турска територия през изминалата година.
Лапид също повдигна въпроса за изчезналите войници на Израелските сили за отбрана и пленените израелски граждани, държани от Хамас в Ивицата Газа, и „важността на връщането им у дома“. Ердоган е поддръжник на Хамас и терористичната организация има централа в Турция.
Освен това двамата обсъдиха икономическото и енергийно сътрудничество между Израел и Турция, както и регионалното развитие.
Лапид също отбеляза положително възстановяването на израелските полети до Турция и каза, че тази стъпка ще допринесе значително за укрепването на туризма между нациите.
Това стана, след като Израел и Турция възстановиха пълните дипломатически отношения през август.
През юли Израел и Турция подписаха ново двустранно авиационно споразумение, първото от 1951 г. насам, което ще укрепи връзките между двете страни и ще позволи възобновяването на израелските полети до Турция. Това ново споразумение дойде дни, след като израелският офис за икономическо представителство в Истанбул обяви, че ще поднови дейността си, около три години след като дейността му в Турция беше драстично намалена през лятото на 2019 г.
Израелският президент Ицхак Херцог посети Турция през март, първият израелски лидер, посетил Турция от 2008 г. насам. Когато Херцог встъпи в длъжност, турският президент Реджеп Тайип Ердоган му се обади, за да го поздрави за избирането му, в разговор, който доведе до подновяване на диалога между Израел и Турция след прекъсване на връзката, продължило няколко години.
Отношенията между Израел и Турция са влошени от години, тъй като Ердоган и неговата ислямистка управляваща партия насочиха страната към Мюсюлманските братя и застъпиха ислямски анти-израелски идеи и дори антисемитски идеи. Турция също се превърна в дом на централата на Хамас, генерирайки допълнително напрежение между Йерусалим и Анкара.
Турция е изправена пред сложна финансова ситуация в страната, както и напрегнати отношения със САЩ и Европа. Ердоган очевидно се опитва да подобри положението си чрез разрешаването на кризата с Израел.
Турция подчерта желанието си да се интегрира в израелския газов проект. Ердоган каза, че е готов да работи с Израел за съживяването на стар проект за транспортиране на газ до Европа през Турция.
След като Израел подписа споразумение с Европейския съюз през юни за износ на природен газ за Европа, Турция със сигурност ще прояви интерес да се присъедини към него.
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)