Изложби, конкурси, конференция и други вълнуващи събития очакват посетителите на Дните на културно-историческото наследство в Исперих. Тазгодишните празници, организирани от Историческия музей в града и общината след двегодишно прекъсване заради пандемията, ще се проведат от 26 септември до 7 октомври, съобщиха за БТА от ръководството на културната институция.
Начало на културните събития ще постави изложбата на тема “50 години от създаването на Института по тракология при БАН”. Тя ще бъде открита от 17:00 ч. на 26 септември в Музейната експозиция в Исперих.
Между 28-ми и 30-ти септември Конферентната зала на Историческия музей ще събере археолози и историци от страната за участие в ХVI-те Есенни четения „Сборяново 2022. От находката до витрината”. Целта на конференцията е да представи многоаспектно научноизследователската дейност в областта на археологията, историята, етнологията, изобразителното изкуство и интердисциплинарните изследвания.  
По повод дните, с които Исперих отбелязва богатото си историческо минало, организаторите обявяват 28 септември за Ден на отворените врати за Тракийската гробница при с. Свещари. На следващия ден с вход свободен ще са Музейната експозиция и Етнографската къща в Исперих.
От 3-ти до 7-ми октомври е традиционният Панаир на царевицата. На 4-ти октомври в киносалона на местното читалище малчугани от детските градини и ученици от началния курс от исперихските учебни заведения ще имат възможността да участват в конкурса за карнавален костюм, изработен с царевични елементи. Специално жури ще оценява костюмите за оригиналност, изработка и артистичност при представянето.  
Ден след това в Музейната експозиция ще бъде открита забавната изложба с конкурсен характер „Да претворим царевицата в бостанско плашило“. Не са пропуснати и традиционните царевични игри. Пред сградата на Историческия музей ученици от училищата в общината ще се надпреварват в белене на царевичен кочан, ронене на царевица, царевична щафета и други забавни игри. Най-бързите, смелите и сръчни състезатели ще получат награди.
Кулминацията на панаира е царевичното парти. Събитието ще бъде съпътствано с концерт с участие на самодейци от община Исперих и кулинарна изложба с домашно приготвени царевични ястия. За всички присъстващи ще има и по порция качамак, приготвен от музейните работници. 
Дните на културно-историческото наследство в Исперих се провеждат от 2002 година. В рамките на тези дни се организират редица мероприятия – изложби, демонстрации на народни занаяти и възстановки на народни обичаи, дни на отворените врати за посещение на историческите обекти на територията на общината. Част от Дните е и конференцията „Есенни музейни четения“ с участието на учени - историци и музейни работници от страната и чужбина.
Като част от Дните от 2005 година, Историческият музей в Исперих организира ежегодния Панаир на царевицата. Посетителите и участниците в него могат да дегустират приготвения пред тях качамак, да се насладят на богатата кулинарна изложба от царевични продукти, да приложат уменията си при изработване на предмети от царевична шума, да надникнат в миналото, чрез различни възстановки и да участват в организираните ретро игри.