Фондът за капиталово развитие на ООН  (UNCDF) подкрепя усилията на Гана да даде възможност на всички граждани да имат лесен достъп до финансиране, за да подобрят качеството си на живот, съобщи ганайската агенция ГНА специално за БТА.
В рамките на проекта "Увеличаване на възможностите за зелена заетост и предприемачество в Гана" (GrEEn) 71 468 души получиха подкрепа за достъп до цифрови финансови услуги в два от 16-те региона на страната.
Общо 32 500 от бенефициентите са младежи, а 31 600 – жени, живеещи в регионите Ашанти и Западна област.
Проектът GrEEn, финансиран от Доверителния фонд за Африка, който е финансиран от Европейския съюз, работи с органите на местните власти и частния сектор за преодоляване на първопричините за незаконната миграция.
Това се осъществява чрез дейности за екологично и устойчиво на климата развитие на местната икономика.
Това съобщи г-жа Ариана Гаспари, технически специалист от Фонда за капиталово развитие на ООН, във вторник на среща на заинтересованите страни в Акра, столицата на Гана.
Г-жа Гаспари заяви, че проектът е стимулирал разпространението на мобилните портфейли и използването на услуги с огромни възможности за предоставяне на допълнителни услуги чрез използването на телефони.
Проектът е довел и до подобряване на уменията и капацитета на клиентите.
"Ние работим с районите и разширяваме точките за достъп, създаваме динамика във финансовата екосистема на местно ниво и предлагаме широк набор от финансови услуги като плащания, спестявания, заеми, финансова грамотност и други иновативни възможности", каза тя. 

(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)