Годината на минералогията в България беше отбелязана със събрание, организирано от представители на институции и организации, чиято дейност е пряко свързана с развитието (наука, образование, популяризиране) на минералогията у нас.
Минералогия 2022 (Mineralogy 2022) е глобална инициатива за изтъкване значението на тази област в нашето ежедневие, предприета от Международната минераложка асоциация (IMA). Тя се прави под патронажа на събитието Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие, одобрено с Решение, прието от Общото събрание на ООН на 2 декември 2021 г.
По време на събитието беше представено развитието на минералогията през годините, постиженията на различните институции, занимаващи се с тази дейност - Геологическия институт при БАН (ГИ-БАН), Института по минералогия и кристалография при БАН (ИМК-БАН), Софийския университет, Минно-геоложкия университет, Химикотехнологичния и металургичен университет, Българското кристалографско дружество. Освен доклади, във фоайето на БАН беше представена постерна сесия и изложба, показваща колекции от минерални образци и др., които представят развитието и постиженията на минералогията у нас през годините, и отбелязваща поредица от годишнини. Сред експонатите бяха изложени такива, принадлежащи на НПМ-БАН, на Националния музей “Земята и хората”, на СУ, на ИМК-БАН.
През тази година се навършват 140 години от първия български труд по минералогия - “Рудите в България” (1882 г.) на проф. Георги Златарски. Златарски е основател на българската геоложка наука. В изложбата е представена част от неговата колекция минерали, с чиято помощ е обучавал студентите по естествени науки и геология.
Друга годишнина, която отбелязват геолозите, е 120 години от създаването на минераложката колекция на Националния природонаучен музей при БАН, която съществува от 1902 г. В началото тя се състои от няколко подарени колекции, от които най-богата е тази на Курт Камлах. Днес в тази колекция има и експонат от друга планета - проба от метеорит от Марс, дарен през 2014 г. от княз Никита Лобанов-Ростовский. В минераложката колекция на музея се съхраняват 913 вида и 94 разновидности.
С днешната инициатива се отбелязва и 75-годишнината от основаването на Геологическия институт “Страшимир Димитров” при БАН, както и 130-годишнината от рождението на патрона му Страшимир Димитров, който е един от първите ръководители на институцията.
В постерната част от изложбата са представени и нови за света минерали, открити в страната ни като ардаит, балканит, бончевит, василит и др., както и постери с експонати от колекция “Краниц”, съхраняваща се в Учебния музей по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към СУ “Св. Климент Охридски”, и с информация за минерали от рудопроявления на полуостров Хърд на остров Ливингстън, Антарктика.