Антитерористичното полицейско звено в Тунис задържа за ден бившия премиер Али Лараед, който е и един от водачите на опозиционната ислямистка партия "Ан Нахда", в рамките на разследване по подозрение в изпращането на джихадисти в Сирия, съобщиха днес адвокати, цитирани от Ройтерс.
По същото дело полицията отложи изслушването на лидера на същата опозиционна партия и председател на разпуснатия тунизийски парламент Рашид ал Гануши за средата на деня, след около 14 часа чакане.
Очаква се Лараед да се яви пред съдия утре, каза за Ройтерс адвокатът Моктар Джмаи. "Ние сме шокирани... делото е абсолютно безпочвено и без доказателства", заяви друг адвокат - Самир Дилу.
"Ан Нахда" отхвърля обвиненията срещу нея в тероризъм и ги определя като политическа атака от страна на своя противник, президентът на Тунис Каис Сайед. Осемдесет и една годишният Гануши обвинява Сайед в антидемократичен преврат, след като миналото лято той иззе по-голямата част от властта в страната, разпусна парламента и започна да управлява с укази - правомощия, които президентът до голяма степен официализирана с нова конституция, ратифицирана след референдум преди два месеца.
През август няколко служители по сигурността и двама членове на "Ан Нахда" бяха задържани по обвинения във връзки с тунизийски граждани, които са пътували, за да се присъединят към джихадистки групировки. Според официалните източници в страната през последното десетилетие около 6000 тунизийци са се включили в подобни организации, включително и "Ислямска държава". Голяма част от тях са били убити, но някои са успели да избягат и  да се върнат в Тунис.