Една интересна изложба, засенчена от Фестивала на тортата „Гараш“ и останалата богата културна програма през почивните дни в Русе, намери своето продължение - топла благодарност от художника.
Ескпозицията под наслов „Изкуството като оръжие срещу кибертормоза“ бе открита в събота във фоайето на Доходното здание като част от кампанията „Пази детето в интернет“ на застрахователната компания „Лев Инс“. В нея наред с рисунките на деца от основно училище „Отец Пайсий“ - организатор и основен двигател на изложбата, са показани творби на италианския художник Фабио Калвети, а авторът лично се убеди, че те предизвикват неподправен интерес сред малки и големи.
Гостуването на Фабио Калвети има предистория. То е по покана на ОУ „Отец Паисий“ и е организирано с помощта на бившата преподавателка в училището Румяна Пишева, която от години живее в Италия. Съдействие е оказано и от Община Русе. Вчера училището публикува снимки и от гостуването на Фабио Калвети в класните стаи, които недвусмислено говорят за сърдечните отношения между домакините и госта.
„Да поставиш проблема, да зададеш посока,  да търсиш решение...
Екипът на ОУ“Отец Паисий“ направи това днес, 17.09.2022 г.,  в Доходно здание.
НЕ на кибертормоза!
Благодарим на всички, които ни подкрепиха!
Благодарим на Фабио Калвети!“, написа във фейсбук директорът на училището Биляна Алексиева.
А вчера в „Утро“ се получи специална благодарност.
„Бих искал сърдечно да благодаря на кмета и на всички русенци за проявеното отношение към мен и моето изкуство. Изключително съм впечатлен от отличната организация на събитието „Изкуството - оръжие в борбата с кибернасилието“, в което имах удоволствието да участвам.
Трогна ме интересът на русенските деца, които показаха интелигентност и любопитство не само към темата, но и към мен и моите картини. Благодаря за сърдечното домакинство и за удоволствието да общувам с всички, които имат отношение към италианската живопис и които разбират смисъла на културния обмен и неговото значение днес“, граси посланието на художника.
Фабио Калвети е роден през 1956 г. в Черталдо, близо до Флоренция. През 1978 г. завършва Академията за изящни изкуства във Флоренция, където учи при Фернандо Фарули, който включва Калвети заедно с още няколко избрани свои студенти в извън академични занимания по рисуване и живопис, които им осигуряват контакт с различни социални реалности. През 80-те години художникът навлиза в етап на експериментиране с техники, материали и повърхности, който продължава почти десет години. Неговите теми са неизменно човешки, с фокус върху вътрешния анализ и трудностите в комуникацията, създадени от все по-бързите социални трансформации.
През 1987 г. в SIAC във Флоренция критикът Томазо Палоша го включва в „Зелена вълна“ - селекция от млади италиански художници. През 90-те години на миналия век следват първите самостоятелни изложби на художника, особено извън Италия - в Европа, Япония и САЩ. 
Днес той е утвърдено име в изобразителното изкуство не само в родната си Италия, а и по света.