Италиански фирми, членуващи в „Конфиндустрия България“, се събраха вчера в русенската „МБМ Металуърк“ на работна среща, на която присъства и посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара. Най-висшият италиански дипломат у нас се срещна и с представители на местната власт, за да обсъди възможностите за взаимодействие с италиански компании, които могат да съдействат за реализиране на проекти по икономическите приоритети на Русе - иновации, зелена икономика и др.
Италия е трети или четвърти най-голям инвеститор в България с около 9000 работещи компании, каза за „Утро“ посланик Джузепина Зара. 
Създадената през 2000 г. „Конфиндустрия България“ включва близо 300 предприятия, отчитащи 2 милиарда евро преки инвестиции у нас, продажби на стойност 1,75 милиарда лева и над 10 000 работни места. Тя включва както големи групи като УниКредит Булбанк, „Дженерали“, „Мапеи“, така и малки и средни италиански предприятия.
„МБМ Металуърк“ работи в Русе от 2008 г., като произвежда части за скутери, асансьори, селскостопанска техника и др. В последните години все по-голям дял заема производството на бариери. За пандемичната 2020 г. фирмата отчита спад от 30% в продажбите, които обаче сега бързо се възстановяват. Производствената площ е увеличена с още 1000 км.м до 8000 кв.м, закупени са нови високопроизводителни роботизирани машини, съобщи управителят Адриано Орланди.