Най-големият манастир в Пиринския край – Роженският манастир „Рождество Богородично“ отбелязва своя храмов празник. По традиция на 8 септември ще бъде отслужена Божествена света литургия и лития с чудотворната икона на Роженската Света Богородица.
Църковната служба за храмовия празник започва още от днес с малка вечерня от 17 часа, а от 19 часа започва всенощно бдение по светогорски устав, което ще продължи до ранните часове на празничната утрин, каза за БТА Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.
Бдението е с дълги, пространни песнопения, посветени на Божията майка и на събитието, което празнуваме – нейното раждане, посочи митрополит Серафим. Той допълни, че различните песнопения и напеви придават молитвеност на цялото богослужение.
На празничния 8 септември, когато православната църква отбелязва един от трите големи празника, посветени на Богородица – нейното рождение, от 7 часа ще бъде поставено началото на богослужението в Роженския манастир, след което ще бъде отслужена  Божествена света литургия, ще бъде направена лития с чудотворната икона на Богодорица и ще се отслужи водосвет.
Светата обител край мелнишкото село Рожен и днес привлича много миряни, каза митрополит Серафим. По думите му в миналото на празника Рождество Богородично са се събирало голямо множество хора от населените места в мелнишкия регион. Дори и в по-ново време празникът е събирал стотици, а в съвремието, макар и селата около манастира да са значително по-малолюдни, обителта събира вярващи. Това е не само на храмовия празник, а през останалите дни на годината манастирът е много посещаем, тъй като той е привлекателен със своята старинност и автентичност и чудотворната икона на Света Богородица, към която мнозина пристъпват с молитва, допълни митрополитът.