Германският канцлер Олаф Шолц е днес и утре на двудневно посещение в Канада, акцент в което са енергийните преговори, предаде Ройтерс. Според служители в германското правителство канцлерът ще подпише споразумение за доставка на водород, чиято цел е да помогне на Берлин да ускори зеления преход и да намали зависимостта от руските газови доставки.
Изправен пред перспективата за пълно спиране на газовите потоци от страна на Москва в отговор на западните санкции, Шолц ще обсъди и възможностите за доставки на канадски втечнен газ в Германия, посочват правителствените служители.
По думите им обаче дори и да се стигне до сделки, те не биха били крайно решение за задаващата се зима, когато със сигурност в Германия ще има недостиг на природен газ, нито за следващата, тъй като инфраструктурата за това просто не е налична.
Заедно в министъра на икономиката Роберт Хабек и голяма бизнес делегация, Шолц започва първото си официално посещение в ролята си на канцлер в Канада от Монреал. След това той ще посети Торонто и малкото градче Стивънвил на източния бряг на остров Нюфаундленд.
Именно в Стивънвил Шолц ще подпише с канадския премиер Джъстин Трюдо споразумение за доставки на "зелен" водород. Канадските власти планират да изградят там голям завод за производство на водород посредством електричество, добито от вятърни централи. "Енергията от Канада е решение със средносрочен характер", казва един от цитираните германски служители.
Водената от Шолц бизнесделегация включва ръководители от енергийния, химическия, автомобилния, минния, морския и екологичния сдектори. Сред тях, например, е главният изпълнителен директор на "Фолксваген" (Volkswagen) Херберт Дис.
Днешните разговори ще бъдат основно на енергийна тематика, а освен това Шолц ще посети и Института за изучаване на алгоритмите, занимаващ се с развитието на изкуствения интелект. Канцлерът ще се срещне и с представители на канадските пенсионни фондове, за да обсъде потенциални инвестиции в Германия, свързани със зеления преход.
Във вторник Шолц ще говори пред германско-канадска икономическа конференция в Торонто, чийто фокус е енергийната сигурност, бъдещите технологии и автоматизацията, след което ще посети Стивънвил и оттам ще отпътува обратно за Германия.
Официални германски представители посочиха, че германски канцлер от десетилетия не е посещавал специално Канада, което говори за важността на това пътуване.