Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол заяви днес, че правителството му няма планове за използване на собствено ядрено възпиране на фона на нарастващите севернокорейските ядрени заплахи и призова Севера да се върне към диалог за денуклеаризация в замяна на икономически ползи, предаде Асошиейтед прес.
Юн коментира темата часове след като южнокорейската армия регистрира изстрелване на две севернокорейски крилати ракети от регион, близо до столицата на КНДР Пхенян към западните й териториални води. Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея не потвърди веднага подробности за ракетите, включително колко далеч са стигнали.
Напрежението може да нарасне допълнително следващата седмица, тъй като САЩ и Южна Корея започват най-голямото си съвместно военно учение от години, противопоставяйки се на заплахата от Северна Корея. КНДР смята подобни учения за репетиции за нахлуване и често в отговор извършва ракетни тестове или други провокации.
Корейският президент каза пред журналисти, че Южна Корея не желае силова политическа промяна в Северна Корея и призова за дипломация за изграждане на устойчив мир между съперниците на фона на напрежението около ускоряващата се оръжейна програма на Севера.
Юн коментира темата няколко дни след като предложи „дързък“ пакет за икономическа помощ за Северна Корея, ако тя се откаже от програмата си за ядрени оръжия, като същевременно избегна остри критики към Севера, след като КНДР обвини Юга за избухването на ковид на нейна територия и заплаши със „смъртоносно“ отмъщение.
Предложението на Юн за широкомащабна помощ в сферата на храните и здравеопазването, както и модернизирането на електроенергийната и пристанищната инфраструктура, напомня на предишни предложения на Южна Корея,  отхвърляни от Севера. Комунистическата държава рязко ускори разработването на ядрени оръжия и балистични ракети, смятани от нейния лидер Ким Чен-ун за най-сигурната гаранция за оцеляване.
Все пак Юн изрази надежда за „смислен диалог“ със Северна Корея по южнокорейския план и подчерта, че Сеул е готов да осигури съответните икономически възнаграждения при всяка стъпка от процеса на поетапно денуклеаризиране, ако Северът се ангажира с истинска „пътна карта“ към пълен отказ от ядрената си програма.
Южнокорейският президент обеща да укрепи отбраната на държавата си чрез съюза със САЩ, като възобнови широкомащабно военно учение, което беше отменяно или ограничаваноно през годините на Тръмп, и засили противоракетната отбрана на Юга. Администрацията на Байдън също потвърди ангажиментите на САЩ за защита на Южна Корея и Япония, включително с „разширено възпиране“, което включва уверение за защита на американските съюзници с пълен военен капацитет, включително и ядрен.
 „Вярвам, че режимът на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) е много важна и необходима предпоставка за постоянен световен мир“, каза Юн, изразявайки надежда, че стратегията на САЩ за възпиране в интерес на американските съюзници може да се развие, за да се противопостави на нарастващата севернокорейска заплаха.