С поднасяне на цветя пред паметника на д-р Стефан Черкезов във Велико Търново ще бъде честван Националният ден на спасението, посветен на всички медици, жертвали собствения си живот, изпълнявайки служебните си задължения в мирно време. Многопрофилната болница във Велико Търново носи името на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 година, след катастрофа на пътя между Горна Оряховица и Велико Търново, спасява живота на 47 души от горящ автобус, жертвайки своя собствен. И тази година на 15 август в 12:00 часа медиците от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" ще отдадат почит пред паметника на медика във Великотърновската болница.
Саможертвата на д-р Черкезов е доказателство, че лекарската професия е не само най-хуманната, но е най-вече призвание и дълбоко лично усещане за дълг, а за медиците, работещи в лечебното заведение, което носи неговото име, това е особена чест и отговорност, посочи изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Попов.
Денят на Спасението се отбелязва от 2005 г. по предложение на главния редактор на в. "Български лекар" д-р Тотко Найденов, с подкрепата на  БЛС, МЗ, ВМА, БЧК и синдикатите, в чест и памет на 26-годишния лекар на великотърновското с. Стрелец д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус  и загива от тежките си изгаряния.