Ветеранът на политическата опозицията в Кения Раила Одинга е начело в президентската надпревара, показаха вчера официални резултати, поставящи вицепрезидента Уилям Руто на втора позиция, предаде Ройтерс.
При преброени 26 процента от подадените гласове, Одинга събира 54 на сто, а Руто – 45 на сто, показват резултатите, подадени от кенийската избирателна комисия и показани по обяд на голям екран в националния център за преброяване на бюлетините в столицата Найроби.
Най-богатата държава в Източна Африка, която е и най-жизнената демокрация, произведе във вторник президентски, парламентарни и местни избори. Руто и Одинга са в оспорвана надпревара да наследят президента Ухуру Кениата, който завършва втория си мандат. 
Кениата си развали отношенията с Руто след последните избори и подкрепи Одинга.
Официалното преброяване на гласовете върви бавно и нагнетява обществено безпокойство.
Председателят на избирателната комисия Уафула Чебукати обвини за забавянето партийни застъпници, които имат право да преглеждат изборните протоколи преди данните от тях да бъдат прибавени към крайния резултат. Чебукати каза на пресконференция, че партийните застъпници се държат така, все едно провеждат съдебномедицинска експертиза и затова процесът върви бавно.
Победителят трябва да събере 50 процента от гласовете плюс един в национален мащаб и поне 25 процента от вота в 24 от общо 47 избирателни района.
Избирателната комисия трябва да обяви победителя до вторник.