Една година след като талибаните превзеха властта в Афганистан бившата управителка на афганистанска провинция Хабиба Сараби предупреди международната общност да не изпуска страната от поглед, предаде ДПА.
Под управлението на талибаните Афганистан отново се превръща в сигурно убежище за въоръжени терористични групи, заяви тя пред ДПА. “Светът не бива да признава талибаните”, добави тя. Сараби, която до 2005 г. е министърка на образованието, назначена от президента Хамид Карзай, също така подчерта отговорността на международната общност. Западните сили са помогнали на военачалниците и други корумпирани политици в Афганистан да заграбят властта, твърди тя.
Въпреки това именно високото ниво на корупцията в редиците на старото афганистанско правителство е смятано от експертите за една от основните причини за срива на Афганистан и афганистанската армия, отбелязва ДПА. Талибаните си върнаха властта в Афганистан през август 2021 г., 20 години след като в страната нахлуха западни войски. За много експерти обаче рухването на афганистанската държава не беше изненада. Подкрепата на регионални сили, но и мирното споразумение между САЩ и талибаните, подписано в Доха през 2020 г., помогнаха на войнствените ислямисти да наберат сили.
За афганистанската армия обаче мирните преговори бяха горчив провал, каза Сараби. Точно в този труден момент се изтеглиха международните сили “без ясен план и без ясна отговорност”, добави тя. “Афганистан просто беше предаден в ръцете на терористи”, заяви Сараби. Според нея това ще доведе до последици за останалата част от света. “Ако забравим Афганистан, екстремизмът ще почука на нашата врата”, предупреди тя.