Външните министри на Китай и Южна Корея обсъдиха начини за възобновяване на преговорите за ядреното разоръжаване на Северна Корея и за повишаване на културния обмен с Китай, включително чрез кей поп музиката и киното, предаде Ройтерс.
Вчера първият дипломат на Южна Корея Пак Джин пристигна в източния китайски град Циндао за разговори с китайския си колега Ван И. Това е и първото посещение изобщо в Китай на толкова високо равнище на представител на правителството на новия южнокорейски президент Юн Сук-йол, откакто той встъпи в длъжност, отбелязва Ройтерс.
Разговорите се състояха и в условията на ожесточаване на китайско-американско съперничество. Преди срещата се очакваше се в тази връзка Пак да увери Пекин, че двустранните връзки няма да пострадат от напрежението около Тайван въпреки тесните отношения на Сеул с Вашингтон.
Ван заяви, че Южна Корея и Китай трябва да останат "самостоятелни и да не се поддават на външни обструкции и влияния", а също така и да се отнасят с разбиране към основните опасения на другата страна по даден въпрос.
"Трябва да поддържаме взаимноизгодни позиции, за да гарантираме стабилността на веригите на доставки и на промишлените мрежи, и водени от взаимно уважение, да не се месим във вътрешните работи на другия", каза той, цитиран от агенция Йонхап.
Пак заяви, че реализирането на общите интереси в двустранните дипломатически отношения, навършващи тази година 300 години от установяването си, трябва да става на основата на взаимно уважение и на спазване на универсалните норми и ценности.
Вчера преди да отпътува за Китай, Пак заяви, че становището на Южна Корея, че тя ще се придържа към политиката за единен Китай по тайванския въпрос, остава непроменена, но добави, че запазването на мира и стабилността в Тайванския проток е от ключово значение за регионалната сигурност и благоденствие.
Пак освен това поиска Китай да играе конструктивна роля в убеждаването на Северна Корея да избере диалога пред провокациите. Правителството на Юн полага усилия за ограничаване на изпитанията на нови оръжия от Пхенян и за възобновяване на дипломатическите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, които са в застой от 2019 г.
Преди разговорите с Ван Пак обяви в Туитър, че ще предложи на китайския си колега и мерки за подобряване на отношенията и че ще обсъди с него въпроса за стабилизирането на световните вериги на доставки.
Важно място в дневния ред на срещата заемаше повишаването на културня обмен между народите на двете страни, като например чрез премахването на фактическата забрана в Китай за излъчването на корейски поп (кей поп) и на корейски филми, посочи Пак. Той уточни, че тя е била наложена заради възникналото напрежение около решението на Южна Корея да приеме на своя земя елементи от американската система за противоракетна отбрана "ТХААД".
Според Пекин системата "ТХААД" е заплаха, защото мощният ѝ радар може да наблюдава китайското въздушно пространство. Поради това след решението на Сеул, което беше взето през 2016 г., да приеме на южнокорейска територия елементи от нея, Китай рязко ограничи двустранните търговски и културни отношения, от което връзките между двете страни пострадаха доста.
Освен този въпрос, проблемен в двустранните отношения е и въпросът за възможното участие на Сеул в съюз под егидата на САЩ с Япония и Тайван в сферата на производството на микрочипове. Китай е против подобно обединение.