Кораб - реплика на римска лусория, ще акостира през октомври на дунавския бряг при Видин. Това съобщава на своята фейсбук страница Националният туристически клъстер (НТК)"Българският пътеводител", партньор от българска страна по международния проект Living Danube Limes - Interreg Danube Transnational Programme.
Пътешествието на плавателния съд е стартирало на 16 юли от Инголщат, Германия, преминава през 8 държави, чиито територии преди почти 2 000 години са принадлежали на Римската империя. В момента римският кораб е на територията на Словакия и се очаква  утре да навлезе на територията на Унгария, съобщават на фейсбук страницата на проекта. Приключението е в рамките на голям международен проект, в който видинският музей е стратегически асоцииран партньор.
Плаването продължава  три месеца и половина и завършва през ноември  в съседна Румъния. На 1 и 2 октомври римския кораб ще акостира във Видин, на 9 октомври в Свищов и на 13 октомври в Силистра.
На римската лусория с красивото име "Danuvina Alacris" (Живият Дунав),  гребци са млади момчета и момичета  от Германия и Австрия.
При приставането си във Видин първите дни на октомври римският кораб ще участва в голям античен фестивал, който ще бъде осъществен в рамките на проекта, съобщават от Регионалния исторически музей в дунавския град.
На местата, където акостира корабът, се провеждат антични фестивали, правят се възстановки.
Лодката "Danuvina Alacris" е построена за 2 години, уточняват организаторите. Той е реплика на автентичен римски кораб- римска лусория, останките на който са били намерени в Германия, в Майнц. Изграждането му е резултат от прилагането на методите на експерименталната археология. Изработката му не само че повтаря напълно вида на този някогашен римски кораб, но за построяването му са използвани и занаятчийски инструменти, които са били познати в античността.