Има възможност чрез преструктуриране на текущия бюджет на Агенция "Пътна инфраструктура“ да се плати на пътностроителните фирми за извършени от дейности. Това съобщи пред журналисти Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Браншова камара "Пътища". От 720 млн лева, за които фирмите претендират, по думите на Чайков за 520 млн. лева е безспорно, че не могат да бъдат платени, 200-те милиона не попадат в обхвата на решението на НС и биха могли да бъдат разплатени чрез преструктуриране на текущия бюджет на Агенцията, коментира Чайков след срещата на представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара "Пътища" със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Чайков уточни, че е възможно да бъдат и над 200 млн. лева, като това ще бъде уточнено до четвъртък, когато камарата ще представи в МРРБ съответната справка, изготвена след допълнителни разговори с фирмите членки на организацията.
Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков съобщи, че е постигнато съгласие да се направи всичко възможно да бъде платено по големите обекти, които се строят и за които не е било плащано през последните седем месеца, за да няма забавяне на строителството по големите инфраструктури обекти. В отговор на въпрос той уточни, че става дума за участъците едно, две и три на "Хемус" и за пътя Ботевград-Видин. Ако има и още нещо, в диалог сме, допълни министърът.
Почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов уточни, че става дума за възлагания от 2021 г. насам, но не касят тези, които са в обхвата на решението на НС за пътно поддържане и за новото сертифицирано строителство.
Иван Шишков съобщи, че на срещата е постигнато съгласие, че има изготвена стратегия за индексация на договорите в строителството във връзка с приетите от НС промени в Закона за обществените поръчки. Очаква се до дни двете браншови организации ще дадат тяхното предложение за методиката за индексация и в рамките на десетина дни съвместно с финансовото министерството процесът да бъде финализиран, допълни министърът. Почетният председател на КСБ Светослав Глосов съобщи пред журналисти, че камарата е поела ангажимент до утре да предостави на министъра методиката, разработена съвместно с финансовото министерството от редовното правителството. Глосов уточни, че методиката не предвижда таван на индексацията, но добави, че когато се докаже, че е над 50 процента, тогава трябва да се съобрази със Закона за обществените поръчки - нови договори за това надвишение над 50 процента. До 50 процента, и в момента ЗОП позволява такава индексация, напомни Глосов. Той припомни, че предложението на редовното правителство предвиждаше индексация да има за всички договори, по които в момента се работи, даже и със задна дата от 30 юни миналата година. Въпросът е как ще го приеме Министерският съвет, допълни Глосов.
Постигнато е и разбирателство да се потърси, включително и чрез промяна в законодателството, възможност за разрешаване на спора за това какво е текущ и какво е основен ремонт. Технологиите се развиват, а в един момент, когато законодателството изостане от тях, започва да страда бизнесът, а и администрацията, коментира министърът.
Шишков съобщи, че е възложил в рамките на следващите десет дни да има готова тръжна документация по съкратената процедура за обявяване на търгове само за зимно поддържане на пътищата. Чайков каза, че на срещата пътностроителният бранш е изложил техните аргументи по предложението за обявяване на нови обществени поръчки само за зимния период, които са били по-скоро против. Нека да видим с какви условия ще бъдат представени те и тогава ще е въпрос или на общо решение на Камарата, или по-вероятно решение на всяка една от фирмите как да процедира по тях, допълни Чайков.