По традиция всяка година в град Русе започват тържествата по случай създаването на Военноморските сили в Република България.

143-годишнината ще бъде отбелязана днес със специална програма. Преди да стартират официалните чествания, екипът на кораб „София“ имаше честта да посрещне на борда командира на Военноморските сили – контраадмирал Кирил Михайлов.

Официалните гости бяха приветствани на палубата на кораб „София“ от собствениците Илиян Пенев и Роберт Радославов. Г-н Радославов е възпитаник именно на Висше военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ – Варна и през последните 26 години успешно развива българо-австрийското дружество „Рубишипс“, като мажоритарен собственик с партньор „Imperial Logistics International“.

Кораб „София“ на Понтон 11 бързо се превръща в емблематично и любимо място на русенци и гостите на града с уютната си атмосфера и вкусна храна.

По повод честването на морячеството, започнало от Русе преди 143 години, днес са предвидени редица тържествени церемонии. Трима военнослужещи от състава на Военноморските сили ще бъдат наградени от областния управител и кмета на Община Русе. От 18 ч. ще има военен ритуал по полагане на венци и цветя в двора на „Флотската кула“, а от 18:30 ч. и пред Паметника на моряка.

Представителният духов оркестър на Военноморските сили ще зарадва русенци и гостите на града с празничния спектакъл „Вълни“ на площад “Свобода” пред сградата на Община Русе, а спектакълът ще приключи по традиция с пищна заря.

Празникът на Военноморските сили се отбелязва през втората неделя от месец август. Традицията честванията да започват от Русе датира от далечната 1956 г., тъй като в дунавския град през 1879 г. е поставено началото на Военния флот в Княжество България.