"Военноморските сили имат нужда от нови кораби, но искаме те да бъдат придобити, а не купени. Предпочитаме да не ги вземаме от чужбина срещу пари, а да бъдат изработени тук, в България, от български корабостроители. Така ще се открият нови работни места, да не говорим, че ще имат по-дълъг живот и по-лесна поддръжка", заяви вчера в Русе командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев.

Контраадмирал Денев обясни, че в момента на въоръжение има руски и белгийски кораби, но руските не могат да изпълнят всички задачи, тъй като не са съвместими със стандартите на НАТО. "Необходимо е да има оперативна съвместимост – въоръжение, техника, горива, боеприпаси да отговарят на общите стандарти за държавите от НАТО. Тази оперативна съвместимост се отработва в рамките на ученията, където участват разнородни сили само от страните-членки", каза контраадмирал Денев.

Затова идеята е руските кораби да бъдат заменени с 2-3 нови, но те да бъдат построени в България и да са многофункционални. Това означава да изпълняват различни задачи, да осигуряват защита на кораби с ценни товари, дори на нефтени платформи, като същевременно могат да гарантират и собствената си защита по въздух и вода.

Едно от най-болните места за ВМС е липсата на подводници. Четирите, които са били на въоръжение, са били изведени от експлоатация, тъй като са се оказали опасни за хората. Налагало се е да бъдат ограничавани при спускането на дълбочина, което пък е обезсмислило самата работа на подводницата. "Наличието на подводници е важно и за обучението, и за специалните части, и за разузнаването. Именно чрез подводници например се водеше разузнаването във връзка с нападенията на пиратите в Сомалия", обясни командирът на ВМС. Тъй като в момента България няма собствени подводници, по време на учения се ползват тези на турските военни.

Гостуването на контраадмирал Денев бе посветено на 135-годишнината на ВМС, чието начало е поставено в Русе от Дунавската флотилия. В тази връзка трима военноморски офицери бяха наградени от кмета на Русе Пламен Стоилов по предложение на командването на Военноморските сили. Отличията им бяха връчени за висок професионализъм, заслуги и изпълнен дълг, като и тримата са участвали в спасителните операции при наводнението във Варна и в кв. "Аспарухово". Плакети и парични награди получиха кап. Георги Веселинов, кап. л-т Илия Стойчев и офицерски кандидат Атанас Атанасов.