Русе е бащино огнище за българските Военноморски сили, тук е създаден българският флот, оттук тръгва морското образование в България, тук е началото на хидрографската служба, на Офицерското събрание, затова за нас този град е изключително важен. Това каза вчера командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, като поясни, че ВМС искат да присъстват и в днешния ден на Русе. Той поздрави кмета Пламен Стоилов с отбелязването на 136-ата годишнина от създаването на военноморския флот и му връчи почетен плакет на ВМС. По традиция както всяка година и сега тържествата по повод началото на флота тръгват от Русе.  
Преди това контраадмирал Петев връчи плакет и на областния управител Стефко Бурджиев, който също награди своя гост с плакет за отлична координация и взаимодействие с областната управа и с Русенския университет. Бурджиев и Петев обсъдиха ред въпроси в кръга на сътрудничеството. Областният управител помоли за съдействие за обогатяване на експозицията на Музея на транспорта, а неговият заместник Станимир Станчев разказа за предстоящото изграждане на Алея на бойната слава на Русе. Другият заместник на Бурджиев Явор Янчев предложи контраадмирал Петев да съдейства емблематичната флотска кула в Русе да стане достъпна за русенци и гостите. 
За предстояща съвместна работа стана дума и на срещата между кмета и командира на ВМС. Ще пристъпим към изграждането на музейна експозиция на Военноморския флот, ще разговаряме с Историческия музей за подходящо място, каза Пламен Стоилов. Той съобщи, че има готовност ВМС да подкрепят благоустройството на крепостта Сексагинта Приста и пространството около Паметника на моряка. Флотът е готов също и да участва в градски празници и прояви със свои ансамбли и с флотския духов оркестър. 
В навечерието на Деня на военноморските сили 9 август кметът връчи на трима представители на ВМС плакет „Русе“ и парична сума. Наградените са майор Иван Савов, капитан Венцислав Минков и старшина първа степен Пенчо Минчев. Контраадмирал Петев посочи, че военноморският флот се радва на голям интерес от страна на младите хора и при всеобщата криза за студенти в страната във Военноморското училище трима души се състезават за едно място. До 30 на сто от курсантите във ВМУ са момичета, а около 17 на сто от всички служещи във военния флот са жени, каза Петев. Той обясни наплива към професията на военния моряк и с възможността за специализация и кариера в различни структури на НАТО. 
Вечерта пред Паметника на моряка се проведе военен ритуал, с който моряци от различни поколения отдадоха почести на пионерите на българския морски флот. Гостите от Варна и русенци поднесоха венци и цветя. След това концертът на Флотския духов оркестър събра стотици граждани пред Доходното здание.