Русе ни е дал и крила, за да полетим, но също и корени, към които се връщаме и ще се връщаме винаги. Така емоционално-приповдигнато командващият българските военноморски сили контраадмирал Митко Петев вчера определи града, където е поставено началото на военноморския флот на България. Тук са вдигнати първите флагове на ВМС, тук са създадени адмиралтейството, хидрографската служба, представителният духов оркестър, тук е учредено първото офицерско събрание - ето, това ни връща всяка година през август в Русе, за да започнем оттук нашите тържества, каза контраадмиралът. Както първите 7 години формират трайно и завинаги един човек, така и нашето русенско начало е задало достойнството и отговорността, с която носим военноморската служба, увери Петев. 
За нас е изключителна чест, че всяка година от Русе започват тържествата на военния флот и сме изключително горди от уважението, което ВМС оказват към града ни, каза на специална пресконференция кметът Пламен Стоилов. В качеството си на офицер от българската армия аз се гордея, че независимо от всички удари, които българските военни получиха, те се справят професионално и с достойнство, подчерта Стоилов и пожела на контраадмирал Петев и неговите колеги нови успехи в отговорната им мисия.
На свой ред Петев увери, че „в момента едни от най-добрите моряци във ВМС са родени в Русе“. Той се похвали с 3-те белгийски фрегати, които военните моряци ще преустроят, за да ползват поне 15 години, и с двата патрулни кораба, които тепърва ще се строят. Но не премълча, че ВМС вече изпитва недостиг на кадри, въпреки 4000-те матроси и морски офицери, които служат сега.     
По повод 137-ата годишнина от създаването на ВМС кметът Стоилов награди с плакет „Русе“, грамота и по 100 лева трима моряци. Той връчи отличията на главен старшина Васил Стойкин, матрос III степен Георги Василев и подполковник Димитър Титев. 
Искрено вярвам, че военните моряци и служителите от флота с вяра, отговорност и мъжество ще допринасят и в бъдеще за надграждане авторитета на Военноморските сили на Република България, а по този начин и на страната ни. Приемете искрените ми пожелания за крепко здраве, щастие, сполука в личните начинания и непоколебима воля за преодоляване на ежедневните предизвикателства, заяви друг бивш офицер - областният управител Стефко Бурджиев, при срещата си с контраадмирал Петев.
Вечерта тържествата започнаха с концерт на представителния духов оркестър на ВМС, след това пред Паметника на моряка се състоя традиционната тържествена церемония с полагане на венци и цветя. Оркестърът и представителна моряшка част, както и русенци, възпитаници на Военноморското училище, преминаха в тържествено шествие по улиците, за да се включат по-късно в ритуала и спектакъла на музикантите пред сградата на общината. Русенските чествания завършиха с красива заря. От днес 137-ата годишнина на ВМС се отбелязва във Варна, кулминацията ще бъде в неделя, 14 август.