Горският пожар, възникнал след няколко взрива в полицейски склад за боеприпаси в берлинската гора Груневалд в по-голямата си част е под контрол, съобщи местната полиция, цитирана от ДПА.
Повечето от пламъците са изгасени ден след избухването на огъня. Проблем обаче все още представлява зоната на взривовете, откъдето започна пожарът, допълват представители на пожарната. Тя все още е отцепена.
Говорителят на противопожарната служба Томас Кирстейн заяви днес, че полицията на Берлин заедно с германски военни, са инспектирали депото за складирани боеприпаси.  Експертите са успели единствено да доближат зоната с бронирана техника, за да направят оценка на ситуацията. Първоначалният оглед днес там установи температури на повърхността в части на обекта, достигащи до 700 градуса по Целзий, каза говорителят на полицията Тило Каблиц.
Бронирана пожарна кола на частна компания и автоматизирана противопожарна техника са разположени в гората близо до мястото на пожара, за да бъдат използвани на по-късен етап. Според властите могат да се очакват нови взривове и хвърчащи отломки. Все още е рано да се каже дали пожарникари също ще бъдат допуснати в отцепения район на склада, за да направят оценка на ситуацията там и кога пътищата и железопътните линии ще бъдат отворени.
Засега няма данни за пострадали при горския пожар, който първоначално засегна площ от едва 1,5 хектара, преди да се разпространи на площ от над 50 хектара вчера вечерта.
На място са разположени около 150 пожарникари. По-рано днес огънят обхвана отново гората южно от склада, но слаб дъжд подобри ситуацията.
Според информация на полицията около 30 тона военно оборудване и муниции са били складирани на около 80 000 квадратни метра в полицейското депо. Сред тях е имало боеприпаси от Втората световна война, които редовно се откриват на строителни обекти в града, както и  конфискувана пиротехника, предназначени за унищожение.
Все още няма яснота за непосредствената причина за взривовете в склада, които са в  основата на горския пожар. Два пъти годишно в обекта се извършват контролирани експлозии, посочва Асошиейтед прес.