Представители на нидерландските фермери, които протестират срещу новите екологични разпоредби, седнаха на масата за разговори с премиера Марк Рюте и правителствени лидери за първи път днес в централния град Утрехт, предаде ДПА.
Правителството трябваше да направи отстъпки пред фермерите и те да бъдат "повече от просто жестове", каза Сяак ван дер Так, председател на Нидерландската земеделска и градинарска асоциация (LTO), пред обществената телевизия NOS.
Единадесет фермерски организации се присъединяват към разговорите, които се провеждат на тайно място поради опасения, че може да има бурни протести. Двете най-радикални организации са отхвърлили поканата за участие.
Управляващата коалиция настоя, че нейните цели за намаляване на емисиите на азотни съединения ще бъдат запазени. Основните източници включват азотни оксиди, отделяни по време на горенето, и амоняк, отделян от животновъдството.
Няколко седмици фермери участваха в понякога бурни протести срещу плановете на правителството да съкрати животновъдството в близост до защитени зони в отговор на съдебно решение. Според изчисленията на властите това може да доведе до края на около 30 процента от животновъдните стопанства. Фермерите изискват ясна перспектива за дейността си.
По-големите земеделски организации първоначално отхвърлиха преговорите с правителството, преди Рюте да убеди най-голямата - LTO, да влезе в дискусии.
Протестите включват блокиране на магистрали, изхвърляне на отпадъци, включително азбест, и подпалване на бали сено край пътищата. Поддръжниците на протестите започнаха да окачват нидерландски знамена с главата надолу, придружени от традиционен червен фермерски шал.