Преносът на природен газ по тръбопровода "Ямал-Европа" в източна посока, от Германия към Полша, днес се е увеличил, докато потоците на руски газ към Северозападна Европа останаха на стабилни нива. Това показват данните от мрежовия оператор "Газкейд" (Gascade), цитирани от Ройтерс.
Преносът на газ през измервателната станция "Малнов", на германско-полската граница, възлиза на 4 031 048 киловатчаса спрямо 3 867 960 киловатчаса в полунощ, сочат данните. Заявленията за доставки на руски газ в Словакия от Украйна през пункта "Велке Капушани" са около 36,7 милиона кубични метра. Така обемите остават непроменени спрямо предходния ден, показват данни на украинския газопреносен оператор. 
Представител на енергийния гигант "Газпром" обяви, цитиран от ТАСС, че компанията подава природен газ за Европа транзитно през Украйна в обем 41,9 милиона кубични метра на 5 август през газоизмервателната станция (ГИС) "Суджа". Това количество е потвърдено от украинската страна и съответства на транспортираните вчера количества. Заявки за пренос през станция "Сохрановка" не се приемат.
Същевременно физическите доставки на газ през "Северен поток-1", от Русия за Германия, останаха почти без промяна, достигайки 14 423 627 киловатчаса. Русия намали газоподаването по тръбопровода до 20 на сто от капацитета му на 27 юли, аргументирайки се с дейности по поддръжката на съоръжението, припомня Ройтерс.
Само една от шестте основни газови турбини на "Северен поток 1" продължава да функционира, съобщи снощи руската компания "Газпром", която отказва да приеме на нейна територия обслужената газова турбина от Германия, обвинявайки за това наложените от Запада й санкции.