Правителството на Италия одобри указ за реформа на пословично бавната наказателно правна система на страната, съобщиха правителствени служители, цитирани от Ройтерс.
Това ще проправи пътя към финализиране на по-широка реформа, нужна, за да може средствата от Европейския съюз да продължат да пристигат в страната.
Смята се, че забавянето на съдебните дела възпира чуждите инвестиции, подкопава доверието в съдебната система и е основна спирачка за растежа в третата по големина икономика в еврозоната.
Европейската комисия обвърза отпускането на Италия на 200 милиарда евро средства за възстановяване сред пандемията с намаляване на продължителността на съдебните дела през следващите 5 години с 25 процента при наказателните дела и с 40 процента при гражданските.
Реформата, вероятно най-противоречивата по време на 18-месечното управление на премиера Марио Драги, предвижда прекратяване на съдебни дела, ако по тях няма произнесена присъда и постановено решение в рамките на определен срок.
Критици казват, че това ще позволи хиляди престъпници да избегнат правосъдие, но министърът на правосъдието Марта Картабия посочва, че реформата предвижда и назначаването на 15 000 съдебни служители, които да облекчат натовареността на съдиите, да улеснят някои процедури и да насърчат съдебната медиация, така че по-малко спорове да стигат до съд.
Указите за реформа на наказателното и гражданското правораздаване ще бъдат разгледани от парламентарни комисии, които може да предложат промени в тях. Реформата трябва да влезе в сила до края на годината, за да бъдат отпуснати средствата от ЕС.
Отиващото си правителство на Драги направи правосъдната реформа част от дейността си, която ще продължи да върши до назначаването на нов кабинет след изборите на 25 септември.