Ключът за намаляване на стреса и контролиране на емоциите в днешно време е дишането, каза в интервю за БТА председателят на Фондация „Изкуството да живееш“ Константин Драгов. Той е в Смолян, където в пет поредни дни ще провежда курс за напреднали и курс по интуиция за деца. 
Според Драгов хората стават все по-затворени, изнервени, откъдето идва и ръстът на паник атаките, високата тревожност и депресиите. „С лекарства се лекуват само симптомите. Коренът на проблема е стресът, който е при всеки един от нас, и на който сме подложени толкова силно, независимо, какво работим. Затова е много важно да знаем как да се освобождаваме от този стрес всеки ден“, добави Константин Драгов. 
Според Драгов разковничето е в дишането, за да се изчисти натрупаното напрежението от ежедневието, за да се заредим с енергия, да си подредим приоритетите и умът да стане по-ясен. Това се постига с различни практики от йога, които не са трудни, дихателни упражнения, които всеки може да прави, физически упражнения, медитация за отпускане на ума и мъдрост - как ние да подхождаме в ежедневните стресови ситуации, за да не загубим спокойствието на ума си. 
„Човек диша едва с 30 процента от капацитета на белите дробове заради забързания начин на живот и заради болестите. Всяко едно вдишване реално ни зарежда с кислород или така наречената "прана" - фина жизнена енергия. Когато имаш повече от нея, се чувстваш много по-добре. И пак дишането е ключът за справяне с емоциите, защото всяка една емоция има точно определен, научно доказан ритъм на дишане“, добави още Драгов. Той е на мнение, че и децата трябва да правят специфични дихателни упражнения, които отнемат от 2 до 5 минути на ден. Те не само ще им дадат енергия, но и ще ги изчистят от негативни емоции. И дава за пример, как едно дете, когато е малко, се усмихва средно по 400 пъти на ден, а когато стане младеж - стига до 17 пъти. 
Според председателя на Фондацията „Изкуството да живееш“ за децата е важно да правят упражнения и за интуицията, чрез която ще разбират много по-добре трудните предмети  и ще учат за много по кратко време. „Децата, които практикуват да развиват интуицията си, са много по-уверени в себе си, вземат правилни решения, по-отговорно се държат, по-зрели ментално са. Ние вярваме, че рано или късно, техниките за интуицията ще направят революция в нашата образователна система. Децата са нашето бъдеще и е много важно да бъдат силни личности, за да се справят с трудностите на днешния ден“, допълва Драгов. 
Фондация "Изкуството да живееш", чийто председател за България е Константин Драгов, е международна организация в 181 държави. „Тя е най-голямата доброволческа организация с множество социални проекти, които са докоснали живота на над 500 милиона души по света. Готови сме да работим с всеки, който желае да направи нещо добро за обществото“, посочи Драгов.