Златни накити за над 404 хил. лева откриха митническите служители на „Капитан Андреево“ при проверка на автобус, влизащ в България на път за Румъния. Това съобщиха от Агенция "Митници". 
На пункта в посока от Турция е проверен автобусът, управляван от 54-годишен турски гражданин. В зоната за митнически контрол двамата шофьори и пътниците заявяват, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране. Автобусът е избран за щателна митническа проверка, при която е открит специално изграден тайник в арматурното табло. От укритието митническите служители изваждат 25 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал - пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Извършената от вещо лице експертиза установява, че пакетите съдържат 4490,67 грама накити от 14-каратово злато на обща стойност 404 160 лева.
По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор, което се провежда под надзора на Окръжната прокуратура в Хасково. Взета е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на пет хиляди лева, както и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.
Това е трети опит за нелегално пренасяне на изделия от благородни метали през пункта за последните четири дни.
Агенция "Митници" напомня, че при пренасяне на изделия от благородни метали през граница на страната, външна на Европейския съюз, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама, а от сребро - 300 грама.