Сирени завиха из цяла Варшава в 17:00 часа. в понеделник - точното време на 1 август 1944 г. на избухването на Варшавското въстание срещу нацистко-германските нашественици в града - за отбелязване на 78-ата годишнина от въстанието. Това предаде специално за БТА полската агенция ПАП.
Докато траеше воят на сирените, движението и пешеходците спряха в целия град за минута мълчание в знак на почит към бойците и жертвите на кървавия бунт през Втората световна война.
Точно преди сирените да бъдат включени, президентът Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш Блашчак положиха цветя на гроба на генерал Антони Хрушчел, командир на варшавския окръг на полската армия и командир на всички полски сили, които се бият срещу германците във въстанието.
В 17:00 часа Анджей Дуда, министър-председателят Матеуш Моравецки, вицепремиерът и министър на културата Пьотър Глински, Мариуш Блашчак, председателят на долната камара Елжбета Витек и градските власти на Варшава отдадоха почит на героичните въстаници на Gloria Victis (слава на победените - PAP) във военното гробище „Поваски“ във Варшава, където са погребани 4000-4500 от тях.
Варшавското въстание е най-голямата нелегална военна операция в окупираната от Германия Европа. На 1 август 1944 г. в боевете участват около 40 000-50 000 въстаници. Планирано да продължи няколко дни, въстанието в крайна сметка продължава повече от два месеца.
По време на боевете във Варшава около 18 000 въстаници губят живота си, а 25 000 са ранени. Жертвите сред цивилното население са огромни и възлизат на около 180 000. След потушаването на Варшавското въстание, около 500 000 оцелели жители са принудени да се евакуират и Варшава е почти напълно изравнена със земята.
(Новина, избрана от полската агенция ПАП  за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)