Американският президент Джо Байдън поздрави албанците по повод 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Албания и Съединените американски щати, предаде АТА.
Във видеопослание, отправено към конференция в Тирана вчера, Байдън подчерта, че и в бъдеще САЩ ще продължат да бъдат до Албания.
"До целия народ на Албания! Изпращам ви най-добрите си пожелания. (...) Ние отбелязваме 100-тната годишнина от установяването на дипломатически отношения между нашите страни. Когато САЩ защитаваха независимостта на Албания след Първата световна война, те копнееха за трайно приятелство между нашите народи. Ние споделяхме и обичахме свободата и ценностите на демокрацията и това никога не беше нарушено, дори когато албанският народ беше подложен на десетилетия диктатура. Днес Албания и САЩ са съюзници в НАТО, партньори в съвместната работа в защита на свободата и демокрацията в Европа и по света, включително в Съвета за сигурност", се посочва в съобщението на американския президент.
"Албания има решаващ принос в подкрепа на хуманитарните нужди и сигурността на украинския народ, който защитава страната си от бруталната война на Русия. Благодарим на народа на Албания и за гостоприемството, което оказа на хиляди афганистанци през изминалата година. И гледаме към бъдещето. Съединените щати ще продължат да подкрепят Албания, докато тя продължава да работи за укрепване на демократичните институции, да се бори с корупцията, да засилва върховенството на закона и да завърши пътя си към присъединяване към ЕС. Нека нашите два народа продължат да надграждат всичко, което сме постигнали заедно, и да осигурят по-светло и изпълнено с надежда бъдеще за нашите деца", изтъква още Байдън.
Албанският премиер Еди Рама също поздрави албанците на празничен концерт снощи, организиран на площад "Скендербег" в Тирана по повод двете ключови събития - 100-годишнината на дипломатическите отношения със САЩ и започването на преговори за присъединяване към ЕС.
Във видеообръщение към гражданите Рама заяви, че официалният старт на преговорите за членство в ЕС е само "краят на началото на един много труден, но правилен, стръмен, но красив, дълъг, но не и самотен път".
"Какъв ден! Каква вечер! Преди век, на 28 юли 1922 г. Албания установи отношенията си със Съединените щати, а преди девет дни пътят на Албания беше официално свързан, необратимо, с този на Европа, което ни се отказваше от векове", посочи албанският премиер.
По думите му албанците в страната и региона никога не са били толкова силни, колкото днес.
"Албания е начело на ОССЕ, Албания е в Съвета за сигурност на ООН, Албания е на масата за преговори за присъединяване към ЕС, Албания има военновъздушна, а скоро и военноморска база на НАТО, Албания ръководи процеса на превръщане на региона от зона на войни и конфликти в зона на мир и икономическо развитие - всички тези събития от последните години, които не само нашите родители, баби и дядовци, но и мнозина от нас не можеха да си представят допреди няколко години, когато Албания беше загубила компаса и всяко международно достойнство", подчерта Рама.