Девет километра ще преплува в неделя по Дунава най-възрастният русенски състезател по плуване Тодор Керчев-Паная. И всеки покорен километър ще бъде символ на едно десетилетие от живота му. Стартът ще бъде в 11 часа района под хижа „Приста“, финалът се очаква след около час на кея под хотел „Рига“. Преди 10 години Тодор Керчев-Паная отбеляза 80-годишнината си също с продължително плуване. Тогава той измина за около три часа 21 километра по река Дунав от местността Стълпище под село Мечка до Конския плаж под хотел „Рига“ в Русе.
Тодор Керчев-Паная е роден на 25 юли 1932 г. в Русе. Той е един от най-дългогодишните работници в бившия корабостроителен завод в Русе, където се пенсионира през 1992 г., но това е само щрих в пъстрия му живот.
Паная е сред ентусиастите, които възраждат плувния спорт в Русе след Втората световна война.
„Първото градско първенство на Русе по плуване се проведе през 1950 г. и още на това първо за мене състезание спечелих и първата си победа на 100 м свободен стил“, разказва ветеранът.
През 1951 г. Паная става първи на 1500 м на първенството на Централния съвет на профсъюзите в София. Оттогава му остава прозвището Панай - дават му го софиянци заради особения, не толкова добър стил на плуване. Панай всъщност е името на един от филипинските острови и тогава е модно да се ползва като синоним на недодяланост. Така притежаващите брилянтна техника на плуване столичани опитват да омаловажат успеха на неизвестния провинциалист, без да подозират, че дават подигравателно прозвище на човек, който ще го превърне в титла и над 70 години по-късно ще продължава да поставя рекорди. 
През 1954 г. Паная е трети на републиканското първенство на 1500 м. 
Силата му е в дългите дистанции - 800 м, 1500 м и в маратона, където се изявява от 1960 г. Звездният му миг е участието в Световното първенство по плувен маратон на Охридското езеро през 1966 г., където се класира трети и е награден от шейха на Кувейт с мемориален часовник „Ролекс“, който все още работи. Рекордьор е на Полша на 1500 м св. стил за над 80-годишни плувци.
И до днес Паная е редовен участник в национални и международни състезания по плуване за ветерани, където няма конкуренция в своята възрастова група. За последните 30 години има спечелени 223 златни медала в стиловете свободен, делфин и гръб. Първенец и носител на златни отличия е в много международни турнири по плуване за ветерани в Италия, Румъния, Полша, Турция, Гръция и др. И по всичко личи, че има още много енергия, желание и хъс, на които доста по-млади от него могат само да завиждат.
Честит юбилей, Панай!