Жителите на Тетово и още няколко съседни села блокираха кръстoвищетo на републиканския път между Русе, Кубрат, Тетoвo и Смирненски в събота. Блокадата, в която се включи и селскостопанска техника, беше заради лошите пътища в района. Хората са възмутени от дупките и разбитите шосета, които не са ремонтирани от години.
„Докога ще бъде това нещо? Южна България - перфектни пътища, софиянци ли са българите, а ние сме какви - измекяри? Да ни чуе това правителство, да дойдат Бойко Борисов и други, да ни чуят исканията. Това вече не е път, това е някакво безобразие“, коментира Милко Казаков от Червена вода.
Хората споделиха, че постоянно разбиват колите си, а ограниченията са безсмислени по този път, тъй като се шофира с най-много 50 км заради дупките. „Винетки ли да си купя, джанти ли да си правя, нови зимни гуми - държавата държи всички да са с 4 мм, съгласни сме, но всичко се обезсмисля, като няма път“, казва Драгомир Даскалов от Образцов чифлик.
Местните жители са притеснени и от факта, че идва зима, а пътят няма маркировка и е невъзможно да се кара в мъгла.
По думите им пътят е правен в края на 80-те години и оттогава няма никакъв основен ремонт по него, само частично се запълват дупки. Затова не вярват на АПИ и информацията, че има обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да направи основен ремонт на 47 км от пътя Русе - Кубрат.
"Това го слушаме от много години, обещанията са все за реконструкция изцяло на пътя, но не се случва, за поредна година. Сега ни обещават, че другата година ще има отново. Като наближат избори, има обещания, след изборите не се случва нищо. Няма да спрем само с този протест, най-вероятно, може би ще има следващи протести, докато не видим реални стъпки", заяви Стилиян Стефанов от Тетово.
Същия ден Пътната агенция разпространи пресинформация, че до 20 декември се приемат офертите за ремонта на 47 км от пътя Русе-Кубрат, съобщиха от пътната агенция. Предвижда се строителните работи да са на стойност 33.6 млн. лв., за осигуряването на които агенцията ще кандидатства за финансиране от ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., при спестен финансов ресурс по програмата.