Шест камиона на пловдивската фирма „PIMК“ блокираха по добре обмислен предварителен план Дунав мост вчера за всички автомобили. Протестът бе срещу усложнената от няколко месеца обстановка на граничния пункт, където превозвачите са принудени да чакат с часове да минат за Гюргево. Това според шофьорите затруднява не само техния бизнес, а и прави цялата икономика на страната неконкурентна.
Точно в 10 часа тировете с плакати „Национален протест на превозвачите“ се насочиха към кръговото кръстовище срещу Дунав мост с натиснати клаксони, после се разделиха по двойки и до 10.30 успяха напълно да парализират трафика в двете посоки.      

Блокадата продължи до 12 часа и бе част от националната акция на транспортния бранш, проведена едновременно и на Капитан Андреево, Лесово, Кулата, Дунав мост-2 и Калотина. За регулиране на движението около кръговото кръстовище се грижеха три полицейски екипа, които предотвратиха образуване на тапи от коли и камиони. За реда в самата зона отговаряха гранични полицаи.
„Чакаме по седем часа да минем през Дунав мост и това ни изнервя много, защото ни се налага да минаваме през този пункт по два пъти в седмицата, а никой не ни компенсира загубите от престоите“, каза шофьорът Венцислав от Плевен, който работи за „PIMK“. 
Представителят на компанията за Северна България Георги Райчев допълни, че на практика това чакане бърка транспортния бизнес, тъй като товарите са свързани със срокове на доставки и всеки бизнесмен разчита да ги получи навреме. 
„Ние настояваме митническият контрол да се извършва по-бързо и от повече служители, за да се избегне чакането на граничните пунктове. Как ще стане това, не е моя работа, но трябва да се вземат незабавни мерки“, заяви Райчев.
„От въвеждане на изискването плащанията на услугите в граничния пункт да се извършват с карти, всеки ден на Дунав мост има опашки. Забавянето се прави умишлено от митничарите, защото вече не могат да вземат пари на ръка и обработват един камион за 10 минути, което е твърде много време. В това време ние чакаме по седем часа на силното слънце, няма тоалетни, а битовите условия са ужасни“, каза шофьорът Свилен Стоянов от Русе, който бе дошъл да подкрепи колегите си.
Това е абсурдно обвинение. Обработката на един камион се прави в рамките на 2 максимум на 3 минути и това може да се види от справка в Агенция „Митници“, каза вчера за „Утро“ началникът на Митница Русе Венцислав Халаджов. По думите му митничарите не бавят шофьорите на камиони, а това е ставало заради ремонта на румънската част на Дунав мост.