Протест за чист въздух в Русе блокира граничния пункт Дунав мост в събота. Над 60 автомобила направиха шествие, охранявани от полицията, като след обиколка на кръговото кръстовище към моста затвориха входа и изхода към Румъния. Протестиращите настояваха да се сложи край на замърсяванията, които тровят тях и децата им.
С маски на лицата, противогази и плакати за чист въздух участниците, сред които много родители с децата си, изразиха недоволството си от зачестилите през последния месец неприятни миризми и липсата на адекватна реакция от институциите.
Към участниците се присъединиха и представители на БСП, сред които бяха депутатът и кандидат за кмет на лявата коалиция "Обичаме Русе" Пенчо Милков, колегата му в парламента Георги Стоилов и кандидати за общински съветници от левицата.
В качеството си на гражданин и родител се включи и общинският съветник от "Глас народен" Мариета Волф.
"Тук сме за пореден протест срещу бича над русенци и това е отровният, не мръсният въздух. Вече няколко години протестираме, а резултатът е точно нулев. Институциите не пожелаха да направят нужните проверки и да ни създадат комфорта да живеем в нормални условия, без обгазявания и без химически компоненти във въздуха", заяви организаторът Галичка Николова, която е кандидат за общински съветник от лявата коалиция.
Хората са категорични, че не става дума просто за неприятни миризми, а за отрови, които дишат и увреждат здравето им.
"Отровните производства в Русе работят без необходимите инсталации за пречистване на въздуха. Всяка вечер се задушаваме", казва русенката Красимира Кирилова.
Протестиращите не приемат позицията на екоинспекцията в Русе, според която сигналите за проблеми с въздуха са неоснователни.
"От РИОСВ трябва да си подадат оставката, защото при 20 подадени от мен сигнала са ми са обаждали само веднъж и ми казаха, че знаят проблема и нищо не могат да направят", възмутен е Мирослав Първанов.
Протестът продължи около два часа, а участниците заявиха, че няма да спрат с гражданските си действия, докато не се осигури чист въздух на Русе.