От днес започва регистрирането на политическите партии в Районната избирателна комисия и стартирането на предизборната кампания за предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 ноември. Засега е известна изцяло само листата на социалистите, за повечето политически играчи ясни са само водачите, а някъде и кандидатите до 4-5 място. Така че може би предстоят изненади при регистрациите.
Какво е известно досега:
„Има такъв народ“ досега винаги са имали различен подход по време на предизборните кампании
който и двата пъти се оказа успешен, след като партията победи в Русе на 4 април и на 11 юли. За предстоящите избори по време на консултациите при кмета от ИТН обявиха, че няма да използват плакати в предизборната си кампания, но намекнаха, че ще организират концерт, ако противоепидемичните мерки позволят. Дали той ще е с лидера Слави Трифонов, е загадка.
„Тази кампания ще е различна и гражданите могат да очакват от нас да бъдем по-дипломатични и компромисни, както и една позитивна кампания от наша страна“, каза областният координатор на партията Светлин Стоянов. Той за трети оглавява листата, но кои са другите кандидат-депутати ще стане ясно днес при регистрацията й в РИК. Светлин Стоянов е бил депутат от Русе в 45-ото и 46-ото Народно събрание. 
Десислава Атанасова повежда кандидатите за Народното събрание от ГЕРБ-СДС
Тя заема мястото на Красен Кралев, който този път не присъства в русенската листа. Второто място е било определено за административния директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, но в събота тя сама обяви оттеглянето си от листата.
„Това беше лично решение и то не беше внезапно, бях обявила позицията си на централата и лично на г-н Борисов, етично беше да изчакам. Аз щях да заема второто място в листата, което е избираемо, но се отказах заради ангажиментите със семейството ми, работата ми в структурите на „Медика“ и заради задълженията ми на национално ниво като заместник в клуб „Жени-ГЕРБ“, коментира вчера избора си Муртезова за вестник „Утро“.
Преди изборите на 11 юли тя внезапно поради лични причини напусна листата, в която заемаше третата позиция. И този път решението й идва броени дни преди регистрирането на листата на ГЕРБ-СДС в РИК-Русе днес.
Алисе Муртезова бе народен представител от Русе за кратко в 45-ото Народно събрание след изборите на 4 април. Поради тази причина тя загуби правата си като общински съветник в Русе и зам.-председател на комисията по здравеопазване и социални дейности в Общинския съвет. Тя бе един от най-активните общински съветници и утвърдено лице в структурите на ГЕРБ. Миналия месец Муртезова бе избрана за един от заместниците на председателката на клуб „Жени-ГЕРБ“ Екатерина Йорданова.
На второ място в листата е поставен проф. д-р Михаил Илиев, декан на факултет „Електротехника, електроника и автоматика“ в Русенския университет и един от активните общински съветници на ГЕРБ. Трети е младият областен координатор на партията Георги Кръстев, а след него е д-р Цветан Райчинов, управител на ДКЦ-1 и председател на Районната лекарска колегия в Русе. Петото място отново е за коалиционния партньор СДС и то ще бъде заето от бизнесмена Драгомир Драганов.
Завърналият се в политиката Пламен Нунев като регионален координатор на областите Русе, Разград и Търговище сам обяви вече, че няма да участва в листата с кандидати за народни представители. 
ГЕРБ-СДС също ще регистрира листата си днес.
Коалицията „БСП за България“ е единствената, която оповести вчера цялата си листа
два дена преди регистрирането й в РИК-Русе. Водач отново е юристът Крум Зарков, който се ползва с изключително уважение идоверие сред русенските социалисти и ги представлява в парламента от 2017 година, като е бил депутат в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. Изненадата е на второто място, където от София са спуснали актрисата Нона Йотова, която изкара цял мандат в 44-тото Народно събрание, а след това пак беше в софийската листа. Дали експериментът с втори софиянец на избираемо място ще дръпне нагоре резултата на социалистите в Русе, предстои да видим.
Трети в листата е председателят на Областния съвет на БСП-Русе Пламен Рашев. „За предстоящия вот на 14 ноември сме насочили вниманието си да работим за достойното представяне на града на местно и национално ниво. Повече от всякога е необходимо да изградим по-осъзнато социално-отговорно общество“, коментира вчера Пламен Рашев.
Четвърти е председателя на БСП в Сливо поле Тодор Йорданов, който в предишната листа бе шести. Пети е Цветан Иванов, следван доц.д-р Кремена Раянова, декан на Юридическия факултет в Русенския университет, седми е директорът на общинското предприятие „Русе Арт“ Мариан Савов. Осми е Маня Досева, която е координатор на БСП за областта и счетоводител по професия, а на девето място е Валери Иванов, лидер на АБВ, който на предишните избори заемаше като коалиционен партньор четвърто място. Десета е Искра Иванова, която е работник в социалното направление на Община Русе
Единадесета е общинският съветник Елисавета Досева, следвана от Боян Комитов и Цеца Колелова. Четиринадесети е дългогодишния член на местната структура Асен Ласонин, предпоследна е Мария Станчева и на шестнадесето място е Микаел Чакълджиян.
Този път в листата на БСП липсват имената на Ивалинка Цанкова – представител на партията в Иваново, и на общинския съветник Нора Стоянова. Обяснимо е и отсъствието на Биляна Иванова /доскоро Кирилова/, която излезе от Общинския съвет и от надпреварата за депутати поради майчинство. Както е ясно и защо бившият депутат Георги Стоилов не присъства, след като оглави в общинската дирекция „Инфраструктура, строителен и инвеститорски контрол“.
„Демократична България“ най-вероятно ще излъчи за водач отново Стефан Тафров
Това потвърди председателят на обединението Йоана Терзиева. След изборите на 11 юли Тафров влезе от Русе в 46-ото Народно събрание, след като наследи на водаческото място Митко Кунчев, който беше за кратко депутат в 45-тото Народно събрание. Още през лятото той обяви, че се оттегля от надпреварата за народни представители, но помагаше на Тафров в кампанията за изборите на 11 юли. Бившия директор на МГ „Баба Тонка“ и общински съветник няма да участва и този път в листите на „Демократична България“.
Пълната си листа коалицията ще регистрира този вторник в РИК-Русе.
ДПС отказват да коментират имената в листата за 14 ноември до регистрирането й във вторник в РИК-Русе
Но в публичното пространство вече изтече информация, че водач ще бъде бившият изпълнителен директор на Държавен Фонд „Земеделие“ Ализан Яхова. Втори след нея е Дауд Ибрям, бивш шеф на екоинспекцията председател на общинската комисия за установяване на причините за замърсяването на въздуха на Русе. Дългогодишният депутат и заместник-министър на земеделието в две правителства Бюрхан Абазов този път не е в листата на партията, при това по собствено желание, което той беше обявил предварително. Очевидно в централата са се съобразили с него.
В Русе коалицията „Изправи се. Бг! Ние идваме!“ на миналите парламентарни избори заложи на  Татяна Дончева
политик от национално ниво, която обаче няма да се връща в региона. Това потвърди за вестник „Утро“ областният координатор на партията Константин Георгиев. 
След 11 юли Дончева влезе в 46-ото Народно събрание от Варна, където също води листата и се очаква това да бъде така и за 14 ноември. На миналите избори „Изправи се.Бг! Ние идваме!“ не успя да излъчи депутат от Русе. Очаква се партията да регистрира пълната си листа в РИК-Русе този вторник. И дотогава листата им вероятно ще остане неизвестна.
ВМРО-Русе също обяви вече официално водача си и това е 27-годишният общински съветник Траян Тотев
който наследи дългогодишния водач Искрен Веселинов. Както писа „Утро“, Веселинов сам е отказал да се кандидатира отново за депутат и е издигнал кандидатурата на Тотев. Преди да бъде официално обявено водаческото място, се спрягаха още имената на бившия областен управител Галин Григоров, който също се очаква да бъде в челните места на листата. 
Новият политически играч на тези избори „Продължаваме промяната“
е може би първият, който обяви водача си за Русе - собственика на фирмата за куриерски услуги и спедиторски услуги „Еконт“ Николай Събев. Той лично е бил поканен от Кирил Петков, който дори номинира Събев за министър на транспорта.
Областен координатор за партията е Валери Андреев, който е известен като зам.-кмет в управлението на Елеонора Николова от СДС. Тогава той е в нейният екип в сектор икономика, общинска собственост и икономическо развитие, като продължава работата си като зам.-кмет и при червения кмет Божидар Йотов. Дълги години е член на управителния съвет на волейболният отбор „Дунав“ и в момента е упълномощен да го управлява и представлява. 
„Бях поканен да бъда част от екипа на Кирил Петков и Асен Василев лично от тях, ние имаме много общи идеи. Това не е изненада, защото бях в разширения екип на Кирил Петков в Министерството на икономиката“, каза Андреев вчера пред вестник „Утро“.
„Продължаваме промяната“ ще регистрира своята листа днес в РИК-Русе и тогава ще станат ясни и имената на другите кандидат-депутати. Очакват се изненади, както обеща неотдавна Кирил Петков.

Пълната листа с кандидати за народни представители в 47-то НС на „БСП за България: 
1. Крум Костадинов Зарков
2.Нона Кръстева Йотова
3.Пламен Христомиров Рашев
4.Тодор Георгиев Йорданов
5.Цветан Георгиев Иванов 
6.Кремена Божидарова Раянова
7.Мариан Савов Савов
8.Мяна Енчева Досева
9.Валери Йорданов Иванов
10.Искра Пламенова Иванова
11.Елисавета Донева Досева
12.Боян Николаев Комитов
13.Цеца Станчева Колеолова
14.Асен Иванов Ласонин
15.Мария Валентинова Станчева
16.Микаел Врашбух Чакълджиян