Да разпознаваш птиците по техните песни, да научиш кои бозайници обитават Витоша и какви растения има в гората – тази възможност ще имат деца на възраст от седем до 12 г., които ще се включат в първата изследователската ваканция „Да учим за природата сред природата“. Инициативата е на Природен парк „Витоша“, Националния природонаучен музей при БАН и сдружение за споделено учене „ЕЛА“. Предвижда се разходката из гората да е в периода 15-19 август, каза за БТА Силвия Арангелова, главен експерт туризъм към дирекция на природен парк „Витоша“. Заниманията ще започват всеки ден от 9:00 ч., в прохладата децата могат да имат късмет да зърнат и някои от честите обитатели на гората – сърните.
Как децата ще се забавляват сред природата
Участниците ще се съберат в детски екостационар „Белите брези“. В пет последователни дни децата ще бъдат запознати с няколко теми, сред които защитените територии, бозайници, растения, птици. Ще има посещения в Музея на мечката и Музея на совата. Петима лектори ще разкажат любопитни неща за животните и растенията на Витоша. В последния ден видяното и наученото ще може да бъде пренесено върху лист за рисуване. Предвидени са и спортни активности и образователни игри.
Асен Игнатов, оринитолог в Националния природонаучен музей при БАН, ще бъде един от лекторите, които ще се опита да предаде на децата любов към природата. Понеже Витоша е близо до столицата, животните, включително и птиците, са свикнали с присъствието на хората, отбеляза той. И посочи, че това дава възможност децата да се срещнат с птици като сокерица, белогуш дрозд, жълтоглавото кралче, черен синигер и др. Игнатов каза, че по външния вид може да се разбере и коя птица е мъжка, коя женска. Игнатов каза, че някои от видовете птици на Витоша са редки за Европа. 
Орнитологът посочи, че повечето бозайници на Витоша са нощни животни, но с децата ще се опитат да открият следите им по стъпките им или чрез изпражненията им.
Защо е важно децата да са близо до природата
Организаторите искат да предадат на децата любовта към природата. Според Силвия Арангелова Витоша е много подходяща за тази цел. Витоша е като природен оазис, защото е защитена територия. Благодарение на този си статут тя е опазена, а хората много бързо от града могат да се пренесат сред природата, коментира експертът. Арангелова е на мнение, че чрез игри и забавления за децата няма да е трудно да обикнат трайно природата и да разберат, че времето, прекарано на открито, е ценно.
Хората трябва да се научат да откриват природата, смята Игнатов. Застъпва тезата, че трябва да познаваме природата, за да я опазваме. Игнатов коментира, че в чужбина организираните разходки на децата сред гората са традиция. По думите му пълноценната почивка сред природата трябва да е включва наблюдаване на птиците или пеперудите, вслушване в звуците на гората.
Една от моята цели е хората от малки събота и неделя да пътуват семейно и наблюдават птиците или пеперудите, каза той.
Според Игнатов природата сама се адаптира спрямо човешкото присъствие. Орнитологът обаче предупреди, че има и видове, които са много чувствителни на външна намеса, като това води до изчезването им, обясни орнитологът. Децата ще обсъдят тези предизвикателства с участниците в програмата.
Участие в заниманията ще вземат специалисти от различни области. Допустимият брой за участие е 30 деца. Подробности за инициативата и начините за записване тук