Националният браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ (ВОН-КНСБ) изразява готовност за сключване на анекс към Националното споразумение, вписано като Браншови колективен трудов договор за висшето образование, с който да се осигури вдигането на месечните възнаграждения за всички академични длъжности и получаване на очакваните от април тази година увеличения. Това се посочва в изпратено от лидера на НБС ВОН доц. д-р инж. Лиляна Вълчева открито писмо-декларация до министър-председателя в оставка, до министрите на финансите и на образованието и науката в оставка и до Съвета на ректорите, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.
Писмото е във връзка с разпределянето на допълнителните средства по чл. 1, ал. 5, ред 2.9 от Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) в размер на 20 млн.лв. в зависимост от броя на заетия числен състав по академични длъжности към 1 април 2022 г. - датата, фиксирана за начална на регресивното действие на параграф 17 от преходните и заключителните разпоредби на ЗДБРБ, както и спрямо договорените нива на основни месечни възнаграждения за всички академични длъжности, постигнати в края на 2020 г. с Националното споразумение между Министерството на образованието и науката (МОН), Съвета на ректорите и национално представителните синдикати ВОН-КНСБ и СВО-КТ "Подкрепа".
В Министерството на образованието и науката е внесена таблица от ВОН с изчисления, подкрепена с 21 декларации на 2/3 от държавните висши училища, която да послужи при преговорите по анекса, както и за актуализация на постановление 371 от 17 декември 2020 г. на Министерския съвет, отнасящо се до началното основно месечно възнаграждение на академичната длъжност асистент (на основание чл. 92/ЗВО).
Според таблицата разпределянето на предвидените 19 562 580 млн. лв. е както следва: за академичните длъжности асистент и главен асистент - началното основно месечно възнаграждение е съответно 1500 лв. и 1600 лв.; за академичните длъжности доцент и професор - съответно 1740 лв. и 1940 лв. Разликата от 437 420 лв. е предвидена при евентуално изравняване на сумите за държавните висши училища при преговорите в МОН, както и за допълнителни средства за нехабилитирания състав на колегите от Медицинския университет в Плевен.
Изчислението е направено за деветмесечен период при ръст 15,4 процента за академичните длъжности асистент и главен асистент при стъпка от 100 лв., а за академичните длъжности доцент и професор съответно 16 и 21,25 процента.
Синдикалното ръководство потвърждава, че при изчисленията е ползвана утвърдената методика, на чиято база са подписаните начални възнаграждения в Националното споразумение от 25 ноември 2020 г. и в Браншовия колективен трудов договор, вписан в регистъра на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" на 1 февруари 2021 г., информират от КНСБ.