Съветници от различни политически групи предлагат именитат лекоатлетка Анелиа Нунева за Почетен гражданин на Русе. Идеята е подкрепена от Иво Пазарджиев, Елисавета Досева, Евгени Игнатов, Деян Недков, Айдоан Джалил и Мирослав Славчев.
„Предвид политическата и икономическа обстановка в страната, считаме за необходимо Общинският съвет да даде положителен пример за поставяне на тема в дневния ред, различна от наболелите от години неразрешени въпроси и проблеми.    Русе е известен като градът на първите неща и тук несъмнено са родени големи таланти, хора с отличия, постижения в различна област и най-важното - хора, които мотивират и вдъхновяват останалите“, мотивират се авторите на предложението.
На 30 юни Анелия Нунева отпразнува 60-и юбилей. Макар че отдавна не се състезава, лекоатлетката продържава да държи три неподобрени от десетилетия национални рекорда - на 50 метра - 6,12 сек. (1988 г.), 60 метра - 7,03 сек. (1987 г.) и 200 метра - 22,01 сек.
Цели 12 години - от 1982 до 1994-а Нунева е в световния елит на спринтовите дисциплини в леката атлетика. Тогава пресата й почитателите на спорта засвидетелстват уважението си с прозвището Бялата негърка, което по-късно излиза от употреба в духа на политическата коректност. През 1987 година става шампионка в „Медисън Скуеър Гардън“ в Ню Йоркс на 55 ярда /50.292 метра/ и получава предложение да се съсдезава за американски клуб, но отказва.
Днес Анелия Нунева е един от инициаторите на възобновения международен лекоатлетически турнир „Младост“ в Русе. Тя е и спортен директор и председател на организационния комитет на международното състезание „Пробег на свободния дух Русе-Гюргево“.