Три филма с неповторимия с таланта и очарованието си български актьор Апостол Карамитев ще имат шанса да видят русенските киномани. Общинското предприятие „Русе арт“ и Клубът на дейците на културата правят този подарък на русенци по повод 120-годишнината от първата кинопрожекция в България, която се е състояла не другаде, а именно в Русе. 
Достолепните 120 години се навършват на 28 февруари, но още преди това, в рамките на арт салона „Любов и вино“, жителите на града ще получат своите три прекрасни сюрприза, датирани от средата на миналия век. Прожекциите са от 13 до 15 февруари, когато ще се състои и кинолекторията на известния български режисьор Коста Биков - този път той я посвещава на 120-ата годишнина от първата кинопрожекция. 
На 13 февруари от 18 ч в зала „Европа“ зрителите първо ще видят документалния филм „Сто години кино“ - режисьор е Коста Биков, а сценарист - русенецът Руденко Йорданов, който освен лекар и в момента областен председател на БЧК е белетрист и сценарист. 
След това публиката ще види филма „Един снимачен ден“ от 1969 г. - на режисьора Борислав Шаралиев. Ролите се изпълняват от звездни български актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Никола Рударов и Евстати Стратев. 
На следващия ден, 14 февруари, в същата зала в същия час започва комедията „Специалист по всичко“ от 1962 г. Тя е на режисьора Петър Б.Василев с Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Гинка Станчева, Катя Чукова. 
Третият ден от кинолекторията ще мине под знака на друга емблематична за българското филмово изкуство лента: „Бялата стая“. Тя е излязла на екран през 1968 г., режисьор е Методи Андонов с участието на Апостол Карамитев, Елена Райнова, Доротея Тончева, Константин Коцев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Илка Зафирова, Григор Вачков. 
Входът за всички прожекции е свободен.