Шансовете русенската корабостроителница да заработи отново се повишават рязко, тъй като дружеството има нов основен кредитор - столичната фирма „Инфра Експерт“ АД. Тя е закупила от Корпоративна търговска банка цялото задължение на Корабната към кредитната институция в размер на 58,5 млн. лева. Назначен е нов синдик - плевенчанинът Мариян Нейков. Вчера той обясни за „Утро“, че очаква провеждането на общо събрание на кредиторите, на което трябва да се вземе решение за начина, по който да се стане осребряването на имуществото. И че вече има няколко обаждания от кандидат купувачи.                    
Русенската корабостроителница не работи повече от пет години. Дружеството собственик „Русенска корабостроителница Запад“ отдавна е обявено за неплатежоспособно, но процедурата по несъстоятелност се бавеше поради факта, че кредиторът му Корпоративна търговска банка бе обявил за скрит съучастник друго дружество - „Русенска корабостроителница“-Ямбол. Двете фирми имаха умишлено оплетени бизнес отношения и този гордиев възел бе разсечен едва тази година. От 22 февруари 2022 г. „Русенска корабостроителница Запад“ АД е официално в процедура по несъстоятелност.
Междувременно през декември 2021 г. синдикът на КТБ е провел търг за продажба на имуществени права на банката, сред които и кредитите за над 58,5 лева на Корабната. Началната цена на търга е за 4 пъти по-ниска сума - 13 433 600 лева. А „Инфра Експерт“ АД печели наддаването като предлага със 100 лева повече, плащайки по 23 стотинки за всеки лев дълг. Купувачът е столична фирма с предмет на дейност строителство, поддръжка на пристанищна и летищна инфраструктура, производство и монтаж на метални изделия и др. Компанията се представлява от Стефан Радев и Иван Владимиров, има над 220 служители, а за оборотът й 2020 г. е 112 млн. лева.
Общите задължения на „Русенска корабостроителница Запад“ АД са малко над 65 млн. лева, а „Инфра Експерт“ вече притежава близо 90 от тях, така че бъдещето на предприятието зависи най-вече от столичната фирма. Какво ще бъде то ще се реши на предстоящото общо събрание на кредиторите. Добрата новина е, че интерес към русенската корабостроителница има, според новия синдик Мариян Нейков запитванията от кандидат купувачи не са никак малко. Доколко реални са те обаче, ще стане ясно чак когато се обаяви търг за продажба. Което може да стане най-рано след месеци, тъй като за активите на предприятието трябва да се направи нова оценка.