Русенската корабостроителница не работи вече шест години и едва ли много хора вече се надяват предприятието да се възроди. Още по-отдавна не работи Корпоративна търговска банка, която доскоро бе основният й кредитор. Но мъглата около собствеността вместо да се разсейва, сякаш се сгъстява още повече. 
За бъдещето на предприятието думата вече имат кредиторите. Преди година цялото задължение на корабната към КТБ в размер на 58,5 млн. лева бе закупено от столичната фирма „Инфра Експерт“ АД. Тя заплати за това вземане едва 13 433 600 лева или по 23 стотинки за всеки лев. Корабостроителницата обаче има и други кредитори, а целият списък всъщност не е окончателен, тъй като за една част от вземанията се точат дела.
В края на 2014 г., няколко месеца след затварянето на КТБ, „Русенската корабостроителница Запад“ се сдоби с дузина нови кредитори физически лица. Всички те са имали големи депозити в Корпоративна банка и са сключили с Корабната договори за цесия - с техния депозит дружеството погасява част от дълга си към банката и става техен длъжник вместо на банката. Само на най-големия от тези вложители в КТБ трябваше да се изплатят над 20 млн. лева.  
Замяната на вземане от КТБ с такова от „Русенска  корабостроителница Запад“ към днешна дата не изглежда много добра сделка. Но в края на 2014 г., когато са се договаряли тези цесии, Корабната все още работеше и ситуацията около нея далеч не беше толкова безнадеждна. Всъщност големите трансформации с прехвърляния на активи, договори за наем на цялото предприятие и т.н. започнаха през 2015 г. Фирмата спря работа чак през февруари 2017-а, а бе поставена в несъстоятелност едва през 2019-а, макар и със задна дата от 31.01.2015 г.
Тези сделки, сключвани с очевидната цел да се заобиколят правилата и да се намали масата на несъстоятелността на КТБ, сега обаче водят до серия дела. Едно такова бе разгледано в Апелативния съд Велико Търново. Дама от Велинград с депозит от 310 571.78 лева в КТБ е сключила договор за цесия с корабостроителницата. С лихвите сумата вече отива над 440 хил. лева. Първо синдикът на Корабната отказа да ги признае и ги включи в списъка с неприети вземания. Потърпевшата обжалваха. Русенският окръжен съд постановява, че синдикът трябва да признае вземането. Синдиците на КТБ обжалват. И сега Апелативният съд взема обратното решение - това вземане не съществува. Това решение обаче също може да се обжалва във Върховния касационен съд. И кой знае кога тази съдебна сага ще приключи.