Мутациите, генериращи се във вирусния геном, позволяват на вируса да заобиколи придобития имунен отговор, независимо дали той е получен след ваксиниране или след боледуване, и това обяснява увеличаването на броя на заразените хора дори в държави с високо ваксинално покритие. Това каза в интервю за БТА д-р Трифон Вълков от Специализираната болница за активно лечение по паразитни и инфекциозни болести "Проф. Иван Киров". Разпространението на коронавирусната инфекция не може да продължи до безкрайност, тъй като този вирус, като всеки друг, има някакъв лимит на мутации, но на този етап е невъзможно да се прогнозира кога ще настъпи краят му, допълни лекарят. По думите му сме още в самото начало. Превръщането на нов респираторен вирус в обикновен вирус, в обикновена настинка, е процес, който може да продължи 10-12 години, каза още той.
Беше доста наивно от страна на някои лекари и други специалисти, след като в цяла Европа се докладва наличие на подвариантите на „Омикрон“ – BA.4 и BA.5, да се вярва, че в България ги няма, каза още лекарят. Според него причината да се мисли по този начин е изключително малкият брой на тестваните хора, както и още по-малкият брой генетични секвенации на пробите от изолатите. Ние не го търсехме и беше въпрос на време да се появи, но след като започна да се търси, се намери, допълни д-р Вълков. Има го и в крайна сметка ще стане доминантен така, както в останалите страни в Западна Европа, добави той.
Обемът на евентуалните ограничителни мерки трябва да се обсъди и с епидемиолозите, но ако аз трябва да реша какви да бъдат, никога не бих пожертвал втори път българското образование за сметка на разпространението на тази инфекция във вида, в който е в момента, подчерта д-р Вълков. По думите му затварянето на детски градини, на училища и университети, за да се ограничи „нещо, което е трудно ограничимо“, е безсмислено. В отговор на въпрос кои ограничителни мерки са били най-ефективни през двете години на разпространение на инфекцията, д-р Вълков каза, че най-висок резултат са показали спазването на личната хигиена и носенето на предпазни средства. Това може да го приложи всеки човек, напомни той и добави, че спазването на дистанция също води до ограничаване на разпространението на вируса.
Група математици в БАН разработват модели за това какъв набор от мерки би бил най-адекватен и какво би станало, ако бъдат въведени те в началото на нова вълна, с оглед да не се допусне пикова ситуация и да няма по 10-12 хиляди новорегистрирани заболели, допълни още той. 
В страната ни няма голямо ваксинално покритие, но има огромен процент преболедували хора, като под една или друга форма, въпреки че „Омикрон“ заобикаля имунния отговор, те носят някакъв базов имунитет. Дори и тези хора да имат някаква среща с вируса, не очакваме да развият толкова тежка клиника на болестта и тя да стане причина за хоспитализация или за по-тежко протичане на инфекцията, каза още лекарят.
Разпространението на вируса в Гърция се увеличава заради събирането на много хора на едно място, каза д-р Вълков в отговор на въпрос, свързан с това, че през летния период то се ограничава. Има и нещо друго - не е съвсем вярно, че този вирус се държи като грипа, допълни той. Върви в тази насока, но все още не се е превърнал в грипоподобен вариант на респираторна инфекция, допълни д-р Вълков. И посочи, че в сегашните горещи месеци сред пациентите в болниците няма грип, но има коронавирус. Все още е рано да говорим, че се е доближил максимално или че е станал почти като грип, добави той. Не трябва да се забравя, че имаме напълно нова инфекция, огромен е процентът на възприемчиви индивиди към нея, висок е процентът и на хора, които под една или друга форма прекарват инфекцията без симптоми, но продължават да бъдат източници, напомни лекарят. С генерирането на нови и нови варианти на вируса, което е част от биологията на тази инфекция, докато има източници и възприемчиво население, ще имаме висок процент на новорегистрирани случаи, без значение какъв е сезонът, добави д-р Вълков.
Най-засегнатите от коронавирусната инфекция през последните две години бяха възрастните хора, както и тези с придружаващи болести, независимо в каква възраст са. От началото на пандемията 65 хиляди българи починаха от или с ковид, което е близо един процент от населението на страната. Пострадаха болните от диабет, от автоимунни заболявания, от сърдечно-съдови болести, от белодробни и от бъбречни заболявания. Голяма част от тях развиха усложнения и стигнаха до летален изход, каза още д-р Вълков.
Има различни сценарии за предстоящите есен и зима. С над 80 процента вероятност да се случи, е да има нова вълна с двата подварианта на „Омикрон“ и те да станат доминантни, като поредната вълна да бъде определена от тях и да доведе до нови пикове. Вторият сценарий е да се появи нов вариант на вируса или вследствие на нови мутации да се появи нов подвариант на „Омикрон“, който да стане причина за нова пандемична вълна. Най-песимистичният сценарий е да се появи нов щам, който да избегне напълно имунния отговор, независимо дали е придобит след преболедуване или след ваксина, посочи д-р Вълков. За нов се възприема щамът, който на 100 процента заобикаля имунния отговор.
Нов щам би могъл да се появи, въпреки че държави като Франция, Германия, Испания, Португалия имат много висок процент ваксинирани, защото все още има държави с нисък или нулев процент. Вирусите нямат религия, пол, раса. В края на 2020 г. беше създадена фондация, която се занимава с това да осигури пропорционално разпределение на новопроизведените ваксини в повече страни, тъй като, по данни на фондацията, около 86 държави в света при този темп на продукция на ваксини, ще получат първия флакон през 2023 г., допълни лекарят. Дотогава вирусът може да мутира, припомни той и посочи, че морбили, в рамките на 100 години, мутира 70 пъти, но коронавирусът за две години и половина мутира 70 хиляди пъти - 70 хиляди мутации са описани в различните варианти и субтипове на този вирус.
Вирусът непрекъснато се променя, за да може да избегне имунния отговор. Избягвайки имунния отговор, вирусът има една единствена цел – да се реплицира и да остави след себе си поколение. По всякакъв начин, по който ние му пречим, той ще се стреми да избегне имунния отговор. При неваксинирани хора вирусът намира в техния организъм благоприятна среда за доадаптация – това е нов вирус, той не е адаптиран напълно към нашия организъм. Процесите, които водят до адаптация, са и процесите, свързани с неговата мутация. Всяка мутация представлява начин, по който той е в състояние да избегне имунния отговор. Перфектният вариант за вируса е, ако той не генерира никакъв имунен отговор, т.е. имунната система да остане „сляпа“ за него и той се размножава в нашия организъм безпрепятствено. Това трудно може да се случи, защото имунната система при здравите хора така е устроена, че може да разпознава всичко. Борбата на вируса с имунната система и опитите му да я заобиколи са свързани с генерирането на такива мутации. Мутациите могат да бъдат разделени в две насоки – такива, които го правят по-лесно предаваем от човек на човек и такива, които са в състояние да заобиколят генерирания към него имунитет. 
В отговор на въпрос кой беше последният вирус, който ужаси света, д-р Вълков посочи, че това е бил пандемичният щам на грипа през 2009 г. – AH1N1. Грипът винаги ще напомня за себе си. Нищо не пречи той да се появи отново. 
Преди няколко дни експерти от Германия докладваха пред Световната здравна организация за случаи на новооткрит високозаразен вариант на грипен вирус сред водоплаващи птици в Северно море, посочи още д-р Вълков. Тези птици са резервоар на грипа в природата и в техния организъм най-често се генерират мутации, които може да се прехвърлят върху човек. Когато се прескочи тази бариера, имаме всички предпоставки както за епидемия, така и за пандемия. Няколко такива грипни пандемии са познати до момента, припомни той.