Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви днес в Баня Лука, че правителството му ще продължи да се противопоставя на въвеждането на санкции срещу политици от Западните Балкани, които Европейският съюз може да се опита да наложи, съобщи Хина.
Сиярто пристигна днес в Баня Лука, за да се срещне с ръководството на  Република Сръбска, начело със сръбския член в председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик и президента на Република Сръбска Желка Цвиянович, които са под американски и британски санкции.
Правителството на премиера Виктор Орбан на практика е единственият защитник на диалога с Додик в структурите на ЕС, чиито най-влиятелни страни смятат Додик за отговорен за застрашаването на стабилността и оцеляването на Босна и Херцеговина  поради неговите сепаратистки планове. Орбан и Сиярто преди това са се противопоставяли на плановете Додик да бъде санкциониран  на ниво ЕС и ръководителят на унгарската дипломация сега повтори, че Будапеща няма да отстъпи по този въпрос.
Считаме за правилно да оказваме подкрепа на страните от Западните Балкани и да водим отговорна политика на съседство, като насърчаваме диалога. Няма смисъл да се въвеждат санкции и заплахи в Западните Балкани, но трябва да се води диалог и ние вярваме, че ЕС не трябва да въвежда санкции срещу нито един човек от Западните Балкани, каза Сиярто на пресконференция.
Той посочи бавния процес на разширяване като срам за Брюксел и че е било грешка държавите-членки да не  предоставят на Босна и Херцеговина статут на кандидат за членство в ЕС, като подчерта, че Унгария силно подкрепя европейската перспектива на Босна и Херцеговина, както и на целия регион.
Разширяването на ЕС е една от най-важните политики и укрепването на ЕС не е възможно без неговото разширяване. Колкото повече сме, толкова по-силни сме и това е особено важно за региона на Западните Балкани, каза Сиярто, който оцени, че сега европейският континент е изправен пред големи предизвикателства заради войната в Украйна и проблемите в енергийния  и финансовия  сектор.
Додик каза, че е благодарен за подкрепата, която Унгария оказва на Република Сръбска  и посланието, че е необходимо да се разговаря с политиците в сръбската част на Босна, вместо да се използват санкции.
Той каза, че РС ще задълбочи съществуващото сътрудничество с правителството на Орбан, като благодари на Унгария за подкрепата от 35 милиона евро за развитието на местната промишленост. Той каза още, че е благодарен за подкрепата на Унгария за европейския път на Босна и Херцеговина, но увери, че има все по-малко ентусиазъм за членство в ЕС в страната, особено в Република Сръбска, след като наскоро страната не получи статут на кандидат заедно с Украйна и Молдова.