Повече от 50 фирми - производители и търговци на земеделска техника, на торове и препарати за растителна защита, компании за семена за полски култури, преработватели на селскостопанска продукция, учени и други, ще участват в първите Дни на полето, които организира Добруджанският съюз на зърнопроизводителите, съобщи на БТА неговият председател Радостина Жекова.
Празникът ще събере земеделските стопани след края на жътвата на пшеницата - в дните между 26-28 юли. Територия на събитието ще бъде землището на добричкото село Поручик Гешаново. На демонстрационното поле от 300 декара ще могат да се видят посеви с царевица и слънчоглед. Над 200 хибрида от фуражната и маслодайната култура ще бъдат представени от 12 компании за семена, каза председателят на браншовата организация.
На пшеничено стърнище ще има демонстрации как работят нови модели земеделски машини и как могат да бъдат използвани дронове в селскостопанските дейности. Дните на полето ще проследят цялата верига в земеделския бранш - от обработката на чернозема и осигуряване на семената до производството на олио, брашна и други продукти, добавиха от Добруджанския съюз.
В съпътстващата програма на събитието, на което се очаква фермерите да заведат и своите семейства, ще има анимация за деца, възрастни жени ще покажат как се меси хляб, а ученици от Аграрната гимназия в Добрич подготвят състезания с награди.