Президентът Румен Радев пристигна в София след тридневното си посещение в Мадрид, където взе участие в срещата на върха на НАТО.
На брифинг в испанската столица по-рано днес той оцени срещата като „историческа“ не само защото се проведе в контекста на агресията на Русия в Украйна, но и защото на нея бе приета новата Стратегическа концепция, която връща алианса към неговата същинска мисия – да бъде гарант на териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава членка. 
Това решение има важни последици за всички държави членки да развият своята оперативна съвместимост. Особено важно за нас е държавите от Източния фланг да развиваме своята логистична система, да развиваме инфраструктура и свързаност, добави Радев. 
На журналистически въпрос дали е знаел предварително за решението на правителството в оставка да експулсира 70 служители на руските дипломатически мисии в България, той отговори, че не е бил известяван за такова решение.
„Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения“, каза Радев.
Според него потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем изобщо на вариант избори, такива преди 15 септември не са целесъобразни, защото трябва да се гарантира максимално висока избирателна активност, добави Радев.