При операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Европейската прокуратура, проведена на 29 юни в Петрич, са задържани началникът на Общинска служба по земеделие - Петрич и служители от службата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.
Още същият ден със заповед на министъра на земеделието е разпоредено на служители от Инспектората и Главна дирекция "Земеделие и регионална политика" да извършат проверка в Областна дирекция "Земеделие" - Благоевград (ОДЗ-Благоевград) и Общинска служба по земеделие - Петрич (ОСЗ-Петрич), която трябва да бъде осъществена в периода 30 юни - 1 юли. 
Изискано е да бъде оказано съдействие на проверяващите от структурите на министерството на територията на обл. Благоевград. В хода на проверката ще бъдат изискани документи от ОДЗ-Благоевград, ОСЗ-Петрич и Областна дирекция на ДФЗ – РА Благоевград.
Ще се извършат проверки на място от инспектори на ОДБХ – Благоевград в животновъдни обекти, имащи отношение по случая. Към настоящия момент проверяващите от Министерство на земеделието  са на място в ОСЗ – Петрич, като проверката на място продължава. Съгласно заповедта на министър за резултатите ще бъде докладвано в срок до 08. 07. 2022 г., съобщиха от Министерството на земеделието.