Русия трябва да бъде държана отговорна за днешния смъртоносен ракетен удар срещу препълнен украински мол, каза френското министерство на външните работи, като осъди атаката, предаде Ройтерс.
Най-малко 13 души загинаха, а 50 бяха ранени, след като две руски ракети поразиха търговски център в град Кременчук, в Централна Украйна, съобщи губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин.
"Русия трябва да бъде държана отговорна за тези действия. Франция подкрепя борбата срещу безнаказаността в Украйна", посочи в изявление говорителят на френското външно министерство.
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че по времето на ракетния удар в търговски център е имало повече от хиляда души. Според очевидци атаката е предизвикала огромен пожар. Пожарникари и войници все още разчистват отломките в търсене на оцелели.
"Не е възможно дори да си представим броя на загиналите и ранените . . . Безполезно е да се надяваме на почтеност и хуманност от страна на Русия", написа Зеленски в канала си в Телеграм и осъди в изявление атаката като "безсрамен терористичен акт".
"Днешният руски удар срещу търговски център в Кременчук е един от най-безсрамните терористични актове в европейската история. Срещу един мирен град, срещу търговски център пълен с жени, деца и обикновени цивилни", каза украинският президент във видеообръщение, разпространено в Телеграм.
Губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин съобщи, че 21 ранени са били хоспитализирани, а на още 29 души е оказана спешна медицинска помощ, без да бъдат хоспитализирани.