Над 20 000 жалби, свързани с нарушени права на потребителите при рекламации на стоки и гаранции, получава всяка година Комисията за защита на потребителите, съобщи Игнат Арсенов, директор на Дирекция „Контрол на пазара“ на Комисията за защита на потребителите по време на дискусия на тема „Европейски мерки в защита на българския потребител“, която се състои днес в София.
Във форума, организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, участват още Андрей Ковачев, член на Европейския парламент (от групата на ЕНП) и на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите, Соня Спасова, директор на Европейския потребителски център България, и Антоан Атанасов, юрисконсулт от асоциация „Активни потребители“. 
Арсенов съобщи, че по всяка една от тези над 20 000 жалби се извършва проверка или се препраща към съответните регулатори, когато те се отнасят за парно, ток и вода. Над 5 000 са жалбите, свързани с онлайн пазаруването, а именно, когато търговецът отказват връщане на стоката, на което потребителят има право в срок от 14 дни. Чести са и жалбите за подвеждаща информация, недостатъчна или липсваща информация на стоките, информира Арсенов. Други нарушения са свързани със сферата на туризма - пакетни почивки, отменени пътувания, самолетни пътувания, както и оплаквания, свързани с качеството на услугите, добави той. 
Игнат Арсенов представи на форума системата RAPEX за бързо предупреждение за опасни нехранителни стоки, която гарантира, че информацията за продукти, които са били идентифицирани от националните власти като опасни, бързо ще бъде разпространена между останалите държави членки и ЕК. Целта е прекратяване или ограничаване на снабдяването с тези продукти, за да се защити здравето и безопасността на потребителите, посочи той. Системата разчита на близко сътрудничество между ЕК, от една страна, и националните власти, производителите и дистрибуторите - от друга. Националните власти трябва да вземат подходящи мерки, ако открият опасен потребителски продукт на пазара. Например, детски играчки, съдържащи малки части, които може да бъдат погълнати от деца, посочи Арсенов.
Той съобщи, че за 2021 г. от страните членки на ЕС са подадени близо 5000 сигнала, свързани с опасни нехранителни стоки. 26 процента са сигналите за моторни превозни средства, следвани от сигнали за опасни играчки, както и такива за предпазните средства във връзка с пандемията от коронавирус. Що се отнася до България, Арсенов информира, че общо 66 нотификации са изпратени през миналата година до ЕК по продуктови групи, като 68 процента от тях са за детски облекла. От началото на 2022 г. досега са подадени 2590 уведомления и реакции от страните членки на ЕС за опасни стоки. По отношение на България най-много са изпратените уведомления, свързани с облекло, градински мебели, детски играчки, никотинови течности. 
Евродепутатът Андрей Ковачев обърна внимание на пазаруването по интернет през сайтове извън ЕС, защото трудно могат да се предявят правата на потребителите. Той направи преглед на съществуващото европейско законодателство за защита на правата на потребителите. Ковачев каза, че всеки, който продава на територията на ЕС, трябва да се идентифицира, което е залегнало в новия законодателен акт по отношение на защита на правата на потребителите на европейско ниво.