От класа на доц. Дарияна Куманова в музикалната академия е победителката
Ариза и третият Ренцо Рубино. При нея учи и топактрисата Мадалина Генеа

На тазгодишния “Сан Ремо” гръмна българската връзка на прочутия фестивал на италианската песен. Носителката на голямата награда - Ариза, се оказа ученичка на Дарияна Куманова от Велико Търново. А трета награда взе Ренцо Рубино - също ученик  на българката от академията.

“Нямахме време за отпразнуване на наградите, защото ни обсебиха журналисти, а после вечеряхме по традиция в общ ресторант на трапеза с всички участници в 3 часа през нощта. И това ни бе празникът - нощно парти с вечеря в 3 през нощта. А на другия ден трябваше да обикаляме по телевизии за интервюта”, разказва щастливата педагожка.

Дарияна Куманова е доцент в академията “Сан Ремо”. Предпочетена е да води клас пред много италианци. Академията не е вуз, но предлага изключително сериозно и престижно обучение, разделено на три етапа от октомври до декември. То подготвя участниците за кастинг на самия фестивал “Сан Ремо” и на изпитите в началото на  декември се избират двама-трима кандидати, които се състезават в категорията за млад изпълнител на конкурса.

Българката признава, че едва след като й предложили преподавателско място в академия “Сан Ремо”, спрели да гледат на нея снизходително като на чужденец. Тя се чуди на какво отгоре, след като темповете и нагласата за работа там са доста мудни. Тъкмо този забавен ритъм на живот тя най-трудно възприема. И за да не свиква с него, става съсобственик на музикално училище в Милано, както и съдружник на звукозаписно студио “Масиве Артс Студио”, в което записват знаменитости като Лана дел Рей, американската хип-хоп група “Блек Ай Пийс”, Касабиан, Орнела Ванони, Лоредана Берте.

Всичко това не е лесно постижение на духа и само тя знае какво  коства битката в страна с музикални традиции. Оставя 2-годишния си син при родителите и тръгва за Италия. Две години следва “История на изкуството” в Перуджа, а после се установява в Милано. “Първо отседнах у приятели, момчето бе кръстник на сина ми, но приятелката му се изпокара с баба му и старата ни изгони набързо.

“Три нощи спах на маса за билярд в един клуб.

Първата година издържах по месец и нещо и се връщах да се  заредя за седмица-две. Тогава към Италия тръгнаха ерудирани музиканти от Източна Европа и се превърнаха в сериозна конкуренция за местните. Затова и ни посрещаха враждебно”, спомня си Дарияна. Но тази културна инвазия според българката е била дюшеш за страната, тъй като “именно ние им вдигнахме нивото на музикалното образование”.

“Постепенно нещата започнаха да се нареждат, взех сина си с мен, а сега - 20 години от отиването ми в Италия, имаме още един син, а таткото снове между София и Малано”, разказва с усмивка Дарияна. С Росен се запознават още в детска градина “Първи юни” във Велико Търново, та до днес.

Защо е предизвикала съдбата, питат се тези, които я знаят още от България. У нас демокрацията през 1989 г. я заварва като обещаваща млада певица.

Тя е половинката на дуета “Модел 22”, а другата е Нора Дончева, която участваше в “Х Фактор”. Но двете слагат край на кариерата си в България и емигрират. “Не сме и помисляли да живеем извън България, защото си бяхме много добре - пеехме, печелехме награди на „Златният Орфей" и „Мелодия на годината”, изкарвахме добри пари, т.е. нямаше причина да стягаме багажа. Но дойде чалгата и място за нас тук вече нямаше. Бяхме решили с Нора и двете да заминем за Бостън, тъй като през 1991 година спечелихме стипендии за колежа „Бъркли". Но детето ми бе на годинка и не можех да оставя семейството си”, разказва тя. Нора заминава за САЩ, а 2-3 години по-късно Дарияна избира по-близката дестинация Италия, където от малка мечтае да живее. След 2 години в Перуджа през 1996 г. се премества в Милано и започва кариера на джаз певица и музикален преподавател. Работи 3 години с Франко Калифано и две поредни години участва в “Умбрия джаз фестивал”, където открива концертите на Чък Кърия.

От 2009 година е доцент в академията на “Сан Ремо”, където обучава младите кандидати за фестивала.

За всичко  помага класическото образование от България. На 14 години Дарияна записва цигулка в Музикалната гимназия в Русе - през комунизма се кандидатства по райони и Дарияна от Велико Търново няма право да учи в София. След година обаче баща  успява да я премести в столичната музикална гимназия. В Националната музикална академия после се дипломира с пеене вместо цигулка.

Пътя  предопределя сътрудничеството с Николо Фраджиле - музикалния продуцент на Мина и Ерос Рамацоти, и особено с музикалния директор на “Сан Ремо” Мауро Пагани. Съдбата има пръст в запознанството им. “Разговаряхме със съпругата му в неговото студио. Бяхме пред картина с надпис на руски език. Попитах я дали знае какво пише, тя не знаеше и аз преведох текста. В този момент тя хукна в студиото и въодушевена каза:
“Мауро, Дарияна говори руски език” Той ми обясни, че мечтата му е да напише песен с руски текст към филма, по който работи - “Сибирско възпитание” (Educazione Siberiana) на режисьора Габриеле Салваторес и с участието на Джон Малкович. Беше готов с музиката, а нямаше текста. Приех да работим заедно, написах текст, а след това изпях в студиото и самата песен “Новият ден”. Саундтракът на филма “Сибирско възпитание” бе номиниран за наградата “Давид на Донатело” миналата година, а
Дарияна е приета от президента на Италия Наполитано. Мелодията печели наградата на критиката “Златна клапа”, като изпреварва музиката на Енио Мориконе. После бе номинирана и за италианския “Златен глобус”. Пагани е безкрайно щастлив, аз също”, разказва българката. Тя уточнява, че сега с Мауро Пагани работят по поръчки за известни рекламни джънгъли.

Последният проект е с Евгени Димитров - Маестрото

Негов е аранжиментът на песента Tu sei in miracolo, изпълнена от певицата с италиански и френски корени Наиф Херен, на която Дарияна Куманова е продуцент и мениджър. И като такава е вкарала и участието на “Мистерията на българските гласове”. Песента вече се класира сред 60-те най-добри за “Сан Ремо” от общо 600 заглавия. Сега тя е на трето място в класацията на РАИ. От този музикален проект се интересуват телевизии от Франция, България, Канада, Германия Австрия, Унгария и Чехия, а от Лондон е получено предложение за английски вариант на песента, уточнява доц. Куманова.
“С Евгени Маестрото сме живели апартамент до апартамент, израснали сме заедно като музиканти, децата ни пораснаха също заедно. Той е изключителен човек и музикант, един от най-добрите ни приятели", казва Дарияна.

И като музикален преподавател тя не се разделя със сцената.

В Милано пее джаз в известния “MEMO мюзик клуб".
“В  петък и събота там работи  български студент - Нико. Казват, че много хубаво пее и свири на китара и също така пише и песни , трябва да го чуя.”

И днес си идва на два месеца в България и преди месец отвори заведение с италианска кухня в София. Смята я за най-добрата. “Едно от любимите ми неща е да готвя. Италианската кухня е превъзходна, тя е най-добрата в света и въобще няма сравнение дори с френската. В България тя най ми липсва”, признава музикантката.

Работата на няколко места не  ограбва времето за семейството. “22-годишният ни син Теодор учи международни отношения и актьорско майсторство в Милано и сега е за 6 месеца в Мадрид. Александър е на 5 и расте доста интересно - учи пиано, обича конете и язди, ходи на плуване и на джудо. В Милано аз се занимавам с музикалните уроци и с пеенето му, а в България си има учител по пиано. И нашите са при мен, аз съм единствено дете и си ги гледам”, казва с усмивка Дарияна.