Шестото издание на Празника на тетевенската саламура събра гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен, съобщават от общинската администрация.
Участниците и присъстващите на празника бяха приветствани от кмета на община Тетевен Мадлена Бояджиева. 
„Има рибена чорба навсякъде - и по Дунава, и по морето, но това, което се прави в Тетевен, е изключително характерно и уникално по рода си ястие, със своя аромат и прецизно подбрани съставки, отличаващи го сред останалите“, подчерта кметът, цитирана от администрацията й.
Програмата продължи с обиколка на участниците в празника и представяне на приготвените от тях характерни ястия от региона. Същевременно бе извършено и обичайното зарибяване в река Бели Вит.
След като кметът и нейните гости дегустираха направеното от участниците, определиха и носителите на специалните награди. Всички, допринесли за организацията на празника, получиха грамоти. Грамота и плакет за „Най-автентично и атрактивно участие в празника и принос за опазване на културните традиции на тетевенци“ получи село Български извор. С грамота и плакет за „Най-богата и разнообразна трапеза“ бе отличено село Черни Вит. 
Специални грамоти бяха връчени на „Рибено“ ООД и вила „Червен“ за активното им участие в празника през годините.
Един от акцентите в събитието бе конкурсът за най-добра саламура под името „Майстор сготвил, майстор оценил“. Така най-добрата рибена чорба бе определена от майсторите готвачи, участващи в празника, които опитаха всички рибени чорби, оценявайки на анонимен принцип майсторлъка на колегите си.
Журито отреди на първо място село Малка Желязна. На второ място останаха пожарникарите от местната противопожарна служба, като бяха определени две трети места – за село Рибарица и за участниците от Махалата. 
Пъстротата на празника се допълни от изложението на местни занаятчии и изпълненията на духовия оркестър „Виво Монтана“, допълват от Община Тетевен.